Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Vier verdachten aangehouden voor ticketfraude Marktplaats

Gepubliceerd op:

Raalte/Wijhe/Amersfoort - De politie heeft woensdag 10 juni 2020 vier verdachten aangehouden voor ticketoplichting via Marktplaats. Zij maakten 58 slachtoffers die in totaal ruim 21.000 euro kwijtraakten.

Cybercrime phishing creditcards

De slachtoffers zullen in eerste instantie vaak blij zijn geweest. Eindelijk wisten ze toch een kaartje te bemachtigen voor dat uitverkochte festival of dat mooie concert. Maar nadat ze geld hadden overgemaakt, liet de zogenaamde verkoper niks meer van zich horen. Naar zowel hun ticket als hun geld konden ze dan fluiten. 

Internetoplichting

58 mensen deden aangifte nadat ze via Marktplaats een ticket hadden gekocht en erachter kwamen dat ze waren opgelicht. De slachtoffers betaalden tussen de 80 en 400 euro voor hun ticket(s). In totaal verloren de slachtoffers meer dan 21.000 euro.

Identiteitsfraude

De oplichters deden zich ook voor als iemand anders. Hiervoor gebruikten ze foto’s van andermans identiteitsbewijzen. Onder het mom van ‘stuur me een kopie van je identiteitsbewijs zodat ik weet dat je te vertrouwen bent’ peuterden ze deze los van hun ticketslachtoffers. Zo kon het zijn dat de foto van het ene slachtoffer werd ingezet om een volgend persoon ook weer onder valse voorwendselen een ticket te laten kopen.

Afpersing

De slachtoffers maakten hun geld nietsvermoedend over naar een rekening van een zogenoemde katvanger of money mule (geldezel). Dit is iemand die voor een klein geldbedrag zijn of haar bankrekening ter beschikking stelt. In deze zaak hebben diverse katvangers onder dwang hun bankpas en pincode afgegeven. De jongste katvanger was pas 13 jaar en werd bedreigd om de bankpas en pincode van zijn moeder afhandig te maken en aan de oplichters te geven.

Aanhouding 4 jongemannen

Dit speelde tussen mei 2019 en februari 2020. De slachtoffers kwamen uit het hele land. De politie besloot daarom om de aangiftes te bundelen en de districtsrecherche van Oost-Utrecht (eenheid Midden-Nederland) startte een groot onderzoek. Mede dankzij nauwe samenwerking met de politie in IJsselland (eenheid Oost-Nederland) konden woensdag vier verdachten aangehouden worden. Het gaat om twee mannen van 18 en één man van 19 uit Raalte en een man van 21 uit Wijhe. De vier mannen worden verdacht van (internet)oplichting, identiteitsfraude, afpersing en witwassen. 

Hoe voorkomt u ticketoplichting? 

Er zijn verschillende manieren om te voorkomen dat u slachtoffer wordt van ticketoplichting:

  • Bekijk of er al iets bekend is over de gegevens van de aanbieder. Er zijn veel websites waarop oplichters ontmaskerd worden. Foto's, rekeningnummers, namen, telefoonnummers; alles wordt online gezet om te waarschuwen voor oplichters. U kunt vooronderzoek doen door te zoeken via bijv. Google, ticketoplichting.nl/oplichters of opgeletopinternet.nl;
  • Op de site van de politie kunt u ook nakijken of rekeningnummers, telefoonnummers of e-mailadressen voorkomen in de politiesystemen. Als één van deze gegevens al voorkomt in de database van de politie krijgt u een waarschuwing dat er al meldingen tegen die verkoper zijn gedaan. Voor zaken rondom internetoplichting gaat u naar: politie.nl/aangifte-of-melding-doen;
  • Twijfelt u of u opgelicht wordt? Haal de kaartjes zelf op. Vraag of de verkoper de kaartjes op Ticketswap kan zetten of dat u de kaartjes mag komen ophalen. Aan de reactie is al snel te merken of het om een oplichter gaat.
  • Deel nooit uw identiteitsbewijs. Grote kans dat uw id vervolgens wordt gebruikt om iemand anders op te lichten.
  • Check of de verkoopnaam, de naam van de bankrekeninghouder en de naam op een eventueel ID overeenkomen. Kijk op een platform als Marktplaats ook naar hoe lang iemand al actief is en of de verkoper positieve recensies heeft. 
  • En bedenk ook: als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het dat vaak ook.

Ontdek hier meer tips en handige links.

Bent u slachtoffer van ticketfraude?

Als u zelf geld overmaakt, bent u dit helaas kwijt. De bank kan in de meeste gevallen niets meer doen. Doe wel altijd aangifte van ticketoplichting. Verzamel zoveel mogelijk informatie van de dader. Als er genoeg bewijsmateriaal ligt, kan de politie een onderzoek starten zoals in dit geval is gebeurd. Aangifte doen loont dus. U kunt hier aangifte doen van online fraude.