Ga naar content

Vijftien aanhoudingen tijdens veegactie FASTNL

Laatste update:
Woordvoering:
Landelijke Eenheid

Driebergen - Vijftien veroordeelden goed voor bij elkaar 22 jaar gevangenisstraf zijn afgelopen periode door het Fugitive Active Search Team (FASTNL) aangehouden en overgebracht naar een penitentiaire inrichting (p.i.) om hun straf uit te zitten. Drie personen zijn aangehouden voor nog een openstaande vordering, in totaal €2.145.669,-. De veroordeelden zijn verspreid over het land aangehouden.

aanhouding, verdachte, handboeien, nieuw, detail, algemeen, Foto: Korpsmedia / Peter Monteny

FASTNL zag zich door de coronamaatregelen gedwongen anders te werken en de beperkingen om te zetten in kansen. En dat is gelukt. Teamleider Daniëlle: “FASTNL wil recht doen aan het rechtsgevoel van de burger. Iedereen die onherroepelijk is veroordeeld moet zijn of haar straf uitzitten. Niemand is onvindbaar. Als voortvluchtige kun je dus nergens ter wereld een veilige haven vinden om je schuil te houden. Door corona is een voortvluchtige veroordeelde ook beperkt in zijn of haar bewegingsvrijheid. En als je beweegt, wordt je zichtbaarheid groter. Dit heeft in veel gevallen geleid tot het achterhalen van de verblijfplaats van onze doelgroep met als gevolg dat nu vijftien mensen hun door de rechter opgelegde straf uitzitten in de p.i. of hun openstaande vordering moeten betalen.”

Veroordeelden

De aanhoudingen van de mannen in de leeftijd variërend van 24 tot 67 jaar vonden verspreid over Nederland plaats waaronder in Amstelveen, Amsterdam, Arnhem, Brielle, Diemen, Enschede, Heerlen, Rotterdam, Sliedrecht, Tilburg Venlo, Zaandam en Zoetermeer. De veroordelingen hebben plaatsgevonden voor onder andere drugs-, vermogens- en zedendelicten, witwassen, fraude en oplichting. Om de kans op een eventuele coronabesmetting te voorkomen is van de Dienst Vervoer & Ondersteuning van de Dienst Justitiële Inrichtingen een bus geleend om de aangehouden veroordeelden naar de p.i. over te brengen. Daniëlle: “Daarnaast hebben we alle voorzorgsmaatregelen genomen om veilig te kunnen werken.”

Hier is een YouTube-video ingesloten. Deze kan niet getoond worden omdat u geen cookies accepteert. U kunt de video ook bekijken op http://www.youtube.com/watch?v=uj-Ccgdzjxg

Winkel open

FASTNL is onderdeel van de Dienst Landelijke Recherche (DLR). Andy Kraag, diensthoofd van de DLR: “Afgelopen maanden is de ‘winkel’ gewoon open gebleven, ook bij FASTNL. Met gebruik van nieuwe en slimme recherchetechnieken heeft het speciale team meerdere voortvluchtigen in het vizier gekregen en tijdens deze unieke veegactie naar binnen getrokken. Niemand is ongrijpbaar! Deze succesvolle operatie laat met de andere onderzoeken van ons zien dat we als Landelijke Eenheid zeker niet stil hebben gezeten. Denk aan de mondkapjesfraude, de zendmastbranden, witwasonderzoeken met o.a. de vondst van €12,5 miljoen cash en het oprollen van crystal methlabs. De recherche blijft ook in crisistijd misdaad bestrijden.”

Taak FASTNL

Het opsporen van (voortvluchtige) veroordeelden is een taak van hele politie. Elke eenheid heeft zogenoemd Centrale Executie Team (CET). Daarnaast werkt FASTNL samen met het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie en het Centraal Justitieel Incassobureau. De taak van FASTNL is onttrokken veroordeelden met een TBS- of PIJ-maatregel op te sporen, aan te houden en terug te brengen naar de instelling of inrichting waar zij thuis horen. Daarnaast het opsporen en aanhouden van veroordeelden, die nog een (rest)straf van driehonderd dagen of meer hebben uitstaan, zodat ze hun straf uitzitten. Ook het opsporen en terugbrengen van personen die in het buitenland zijn veroordeeld en zich in Nederland schuilhouden, behoort ook tot de taken van FASTNL. Personen die in Nederland zijn veroordeeld en zich in het buitenland bevinden, laat FASTNL opsporen en terugbrengen naar Nederland of het team zorgt dat ze hun straf ondergaan in een buitenlandse gevangenis. Dit is mogelijk doordat FASTNL onderdeel uitmaakt van het European Network Fugitive Active Search Teams (ENFAST). Binnen dit netwerk wordt internationaal goed samengewerkt om voortvluchtigen op te sporen.