Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Aanhoudingen na tv-uitzending over honden

Laatst gewijzigd op:

Oost-Nederland - De politie heeft maandagochtend 29 juni zeven personen aangehouden op verdenking van mishandeling van honden. Aanleiding is een uitzending van journalist Alberto Stegeman in tv-programma Undercover in NL over het africhten van honden.

Stegeman filmde met een verborgen camera op drie locaties van leden van de Koninklijke Nederlandse Politiehond Vereniging (KNPV). De vereniging is geen onderdeel is van de politieorganisatie. De politie streeft ernaar alleen zaken te doen met mensen die honden op diervriendelijke wijze africhten.

Schokkend

De beelden die het tv-programma Undercover in Nederland op 19 maart 2020 uitzond, zijn schokkend om te zien. Te zien was hoe pakwerkhonden op de drie locaties ernstig werden mishandeld. Naar aanleiding van de beelden startte de politie Oost-Nederland een onderzoek naar mogelijke dierenmishandeling. Daarbij zijn de tv-beelden geanalyseerd, getuigen gehoord en aangiftes opgenomen.

Aangehouden

De nu aangehouden personen wonen in de gemeenten Doetinchem, Montferland, Oude IJsselstreek en Elburg. Bij de aanhoudingen zijn vier honden in beslag genomen. De honden zijn ondergebracht in een passende opvanglocatie. Ook zijn prikkettingen en andere verboden voorwerpen zoals stroomattributen in beslag genomen.
Alle aangehouden personen worden gehoord, waarna een dossier wordt opgemaakt. Het dossier wordt verzonden naar het OM voor de verdere strafrechtelijke afhandeling.

Geen politieonderdeel

De politie koopt honden die in de basis geschikt zijn en traint deze vervolgens tot inzetbare politiehonden. Zo koopt de politie jaarlijks circa zestig jonge afgerichte honden van particuliere africhters, die veelal lid zijn van de Koninklijke Nederlandse Politiehond Vereniging KNPV. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden is deze vereniging geen onderdeel van de politie.

Als bekend is dat een africhter dieren mishandelt, dan zal de politie bij deze africhter geen honden meer kopen. De politie heeft eerder al aangegeven geen zaken meer te doen met de africhters die op de beelden uit het televisieprogramma te zien zijn van wie de identiteit bekend is.