Ga naar content

Zeven aanhoudingen in onderzoek naar criminele organisatie gericht op witwassen en drugshandel

Laatste update:
Woordvoering:
Landelijke Eenheid

Driebergen - In een onderzoek naar een criminele organisatie heeft de Landelijke Eenheid onder gezag van het Landelijk Parket op dinsdag 26 mei zes verdachten aangehouden. Zaterdag 30 mei is een zevende verdachte aangehouden. De zeven mannen worden ervan verdacht deel te nemen aan een internationaal opererende organisatie. Deze criminele organisatie zou drugs via Europese havens Nederland binnenbrengen en ten behoeve daarvan grote bedragen witwassen.

Het onderzoek naar de criminele organisatie wordt uitgevoerd door een FinEC-team van de Landelijke Recherche van de Landelijke Eenheid onder gezag van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie. Zij werkten aan dit onderzoek samen met vele partners, waaronder buitenlandse opsporingsdiensten.

Aanhoudingen

Een 38-jarige man uit St. Willebrord, een 39-jarige man uit Berkel en Rodenrijs, een 58-jarige man uit Amsterdam, een 46-jarige man uit Roosendaal, een 65-jarige man uit Eindhoven en een 35-jarige man uit Bergen op Zoom zijn aangehouden. De zes personen werden opgeroepen om zich vorige week dinsdagochtend te melden, waarna ze werden aangehouden. De zevende persoon, een 52 jarige Nederlander die in Spanje woont,  is zaterdag 30 mei aangehouden in Breda.  Aanhoudingen in een later stadium van het onderzoek worden niet uitgesloten.

Criminele organisatie

Het onderzoek naar dit crimineel netwerk is gestart naar aanleiding van een eerder politieonderzoek. Tijdens een doorzoeking in dit onderzoek in 2018 werd administratie in beslag genomen. Aan de hand daarvan is het huidige onderzoek naar geldstromen opgestart. In het onderzoek stuitte de rechercheurs op het gebruik van Ennetcom-data. Onderzoek naar deze ontsleutelde data leerde de rechercheurs veel over de organisatie; de zogenaamde Sesamstraatbende. De betrokkenen communiceerden onderling namelijk door gebruik te maken van namen uit de kinderserie Sesamstraat.

Doorzoekingen

Eind 2019 doorzocht de recherche bedrijfspanden en woningen op 20 locaties verspreidt door Nederland. Er werd onder andere beslag gelegd op administratie en twee panden. Eén van de dinsdag aangehouden verdachten werd destijds al aangehouden voor het bezitten van ruim 50.000 XTC-pillen en wordt daarvoor afzonderlijk vervolgd. Bij een andere verdachte zijn vijf valse ID-bewijzen aangetroffen, waaronder een vals diplomatiek paspoort.

De verdachten zitten in beperkingen en mogen enkel contact hebben met hun raadsman. De verdachten zijn inmiddels voorgeleid voor de rechter-commissaris in Zwolle. Voor 14 dagen is de bewaring bevolen.

Witwassen bij drugshandel

Witwassen regelt het betalingsverkeer binnen de criminele industrie en houdt die draaiend. Het versluieren van de criminele herkomst van opbrengsten van misdrijven stelt daders van deze misdrijven in staat om buiten het bereik van de opsporingsinstanties te blijven en ongestoord van hun vermogen te genieten. Het aanpakken van witwassen heeft prioriteit bij de Landelijke Eenheid en het Openbaar Ministerie omdat het van groot belang is voor de effectieve bestrijding van allerlei vormen van ernstige criminaliteit. Jaarlijks wordt in Nederland voor miljarden euro’s aan crimineel geld witgewassen. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij drugshandel. De ondermijnende werking van deze vorm van criminaliteit is steeds vaker aan de oppervlakte zichtbaar wanneer het criminele geld en de criminele invloeden de legale economie en gewone samenleving bereiken.

FinEC-team

Een FinEC-team is gespecialiseerd in financieel rechercheren. Binnen de Landelijke Recherche van de Landelijke Eenheid richten deze teams zich op de aanpak van internationaal georganiseerde criminaliteit via onderzoek naar geldstromen. Als financieel-economisch-opsporingsexpert met expertise op het gebied van drugsmarkten en geldstromen bestrijdt FinEc ondermijnende criminaliteit door de geldstromen van de bankiers van de onderwereld en hun faciliteerders te onderzoeken en hierop op te interveniëren.

Deel het artikel op social media

Deel artikel via: