Ga naar content

Oplichting door identiteitsfraude op laatste moment voorkomen

Laatste update:
Woordvoering:
Landelijke Eenheid

Driebergen, Heinenoord - Een 43-jarige vrachtwagenchauffeur uit de Oekraïne is vorige week aangehouden voor oplichting toen hij bij een logistiek bedrijf in Heinenoord een lading bier wilde laden. Daarbij maakte hij gebruik van valse documenten. De trekker met oplegger waren ook voorzien van valse kentekens.

Een expeditiebedrijf in Zevenhuizen bood via een digitaal internationaal platform het vervoer van een lading bier aan voor hun klant. Daarna werden ze voor deze lading via het ingebouwde chatprogramma van het platform benaderd door een persoon die zich voordeed als werknemer van een Tsjechisch bedrijf waarmee het expeditiebedrijf regelmatig samenwerkt. Het viel hen wel op dat het emailadres anders was, maar dat zou desgevraagd komen omdat men in verband met de coronamaatregelen thuis werkte. Na enige tijd kreeg het expeditiebedrijf toch argwaan en vroeg het logistieke bedrijf in Heinenoord de lading bier niet af te geven als deze zou worden opgehaald.

Valse stempel

Ondertussen werd ook bij het bonafide Tsjechische bedrijf nagevraagd en daar bleek dat zowel de opdracht, als de kentekens van de trekker met oplegger niet bij hun bekend waren. De Rotterdamse politie werd ingeseind en die hebben samen met specialisten van de Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid een onderzoek ingesteld. Toen een chauffeur met zijn trekker met oplegger even later de partij bier kwam ophalen bleek dat inderdaad geen vrachtwagen van het Tsjechische bedrijf te zijn maar een onbekende trekker met oplegger. De bestuurder, een 43-jarige man uit de Oekraïne, verklaarde tegenover de politie dat de trekker met oplegger niet van hem waren, maar van iemand anders. Hij was slechts gevraagd hiermee een lading op te halen en deze naar Duitsland te brengen. De bestuurder had ook een CMR-vrachtbrief bij zich met daarop een stempelafdruk van een bestaand Tsjechisch bedrijf, maar de stempel was zelf gemaakt. Deze valse stempel en twee blanco stempels zijn in de trekker aangetroffen. De chauffeur is daarop als verdachte van oplichting aangehouden.

Bestuurderskaart

Bij nader onderzoek bleek dat de kentekens op de trekker met oplegger vals waren. De originele, Slowaakse kentekens, werden in de cabine aangetroffen. Bovendien had de chauffeur geen bestuurderskaart. Voor deze overtreding van de rij- en rusttijden regelgeving kreeg hij een bekeuring van 1100 euro. De man betaalde deze bekeuring contant.

Schikkingsvoorstel

Door het Openbaar Ministerie is de verdachte een schikkingsvoorstel van 2000 euro gedaan. Dit heeft hij geaccepteerd en betaald, waarna hij op vrije voeten werd gesteld en direct overgedragen aan de vreemdelingendienst. De trekker met oplegger is in beslag genomen. De eigenaren kunnen deze, onder vertoon van de eigendomsbewijzen, komen ophalen.

Samenwerking

Transportcriminaliteit is een belangrijk onderwerp voor de politie. Samen met het Openbaar Ministerie en andere publieke- en private partijen (Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit, Verbond van Verzekeraars, evofenedex, TAPA, Transport en Logistiek Nederland en het Ministerie van Veiligheid & Justitie) spant zij zich in om alle vormen van transportcriminaliteit aan te pakken om te zorgen voor een integere transportsector.