Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Rotterdamse politie lanceert speciaal telefoonnummer voor melden vuurwapens

Laatst gewijzigd op:

Rotterdam - In de strijd tegen het vuurwapengeweld looft de hoofdofficier van justitie in Rotterdam sinds oktober 2019 beloningen uit voor tips die leiden tot de vondst van vuurwapens. Daarmee ‘verdient’ een tipgever maximaal 750 euro. Om de identiteit van de tipgever nog beter af te kunnen schermen, komen politie en OM nu met een speciaal 06 nummer: 06-33236432. Deze komt rechtstreeks binnen bij het Team Criminele Inlichtingen (TCI), een afdeling die strikt vertrouwelijk omgaat met de gegevens van de melder.

De regio Rotterdam telde afgelopen weken vele schietpartijen, waarvan twee met dodelijke afloop. Eind april vond een dodelijke schietpartij plaats in Dordrecht, 10 mei kwam een man om het leven bij een schietpartij op de Bergselaan. Maar het wapengeweld raakt niet alleen de slachtoffers en de nabestaanden. Schietpartijen gebeuren niet zelden in kinderrijke straten op tijdstippen dat onschuldige burgers nog vol op straat aanwezig zijn. Rondvliegende kogels raken naast slachtoffers willekeurige auto's, huizen en andere panden. 

Om het wapenbezit, het achterliggende probleem achter al deze schietpartijen, aan te pakken, kondigden politie, gemeente en OM vorig jaar onorthodoxe maatregelen aan. Naast de reguliere, bestaande aanpak van onderzoeken, preventief fouilleren en controles, werd gestart met een pilot van persoonsgericht fouilleren en een tipgeldregeling voor mensen die wapens melden.

 

Vertrouwelijkheid voorop

“De tipgeldregeling is helaas nog weinig gebruikt de afgelopen maanden.”, licht Mohammed Mouch, binnen de politie verantwoordelijk voor de aanpak van illegale vuurwapens, toe. “Dat kan zijn omdat de regeling nog niet genoeg bekendheid heeft. Het kan ook zijn dat mensen het spannend vinden om te melden of angst hebben dat hun gegevens openbaar zouden worden. Terwijl vertrouwelijkheid van de melder juist voorop staat. De tipgeldregeling is van meet af aan was ingericht op het vertrouwelijk melden. Door nu een 06 nummer te gaan gebruiken dat binnenkomt bij een speciale afdeling die als core business het afschermen van informanten heeft, hebben we die vertrouwelijkheid nog verder verankerd.”

Politie en OM waarborgen dat de melder van een vuurwapen niet met persoonlijke gegevens in dossiers wordt opgenomen en dat advocaat en verdachte(n) dus niet achter hun identiteit kunnen komen. “Dat telefoontje ligt bij de TCI, het Team Criminele Inlichtingen.”, legt Mouch uit. “Binnen kantoortijden krijg je de rechercheur aan de lijn, de rechercheur die gewend is te werken met afgeschermde informanten. Deze houdt de gegevens van de melder vertrouwelijk. Zelfs voor de rest van de politie-organisatie. Het waarborgen van de veiligheid van de tipgever is voor hen het allerbelangrijkst. Dit belang staat altijd voorop."

Buiten kantoortijden krijgt men de voicemail van de TCI, men kan hier gegevens achter laten om terug gebeld te worden. Ook hierbij staat het beschermen van de gegevens van de tipgever voorop. "We hebben express de schakel van het callcenter er tussen uit gehaald, je komt rechtstreeks binnen op het mobieltje van de TCI. Dat mobieltje verlaat de afdeling, een afgeschermde afdeling, niet. Zo hopen we het aantal tips over vuurwapens alsnog te kunnen vergroten en wapens van straat te halen, want dat schieten, dat moet echt stoppen. Alleen hebben we de bewoners van de wijken daar keihard bij nodig. De verantwoordelijkheid om de straten wapenvrij te krijgen, dragen we samen.”


Wapenhandel

“Criminelen maken steeds vaker gebruik van automatische wapens. Wapens waar je minder gericht mee kunt schieten en de kans op ‘verdwaalde kogels’ en onschuldige slachtoffers veel groter is.”, gaat Mouch verder. “Illegale wapens zijn volop in omloop. Ze zijn voor een prikkie te koop. Op het darkweb of via een handelstroom vanuit de Balkan. Uiteraard doen we ook onderzoek naar de wapenhandel en pakken we dit waar mogelijk aan. Zo hielden we afgelopen december in een Rotterdams onderzoek nog acht mensen aan op verdenking van grootschalige wapenhandel. Maar het is een groot en deels ongrijpbare handel en om er tegen op te treden, moeten we onderzoeken doen naar het aanbod, maar ook moeten strijden naar wat er al in omloop is. En op dat punt zijn die tips van burgers van cruciaal belang. We moeten het samen doen. Als we de straten veilig willen krijgen, moeten we samenwerken.”

 

Beloning

Het nieuwe mobiele nummer, 06-33236432, kan gebeld worden als mensen weten dat iemand in het bezit is van een vuurwapen. Als het vuurwapen daadwerkelijk op het aangegeven adres wordt gevonden, ontvangt de tipgever een beloning van maximaal 750,-. “De beloning is tot op heden vier keer uitgekeerd, maar we hopen dat dat er de komende maanden veel meer worden.” De regeling geldt voor het hele werkgebied van de politie Rotterdam, dus het Rijnmondgebied en het Zuid-Holland Zuid gebied.