Ga naar content

Politie, media en burgers werken samen op plaats delict

Laatste update:
Woordvoering:
Oost-Nederland

Oost-Nederland - Van verkeersongevallen tot woningbranden en overvallen, bij ieder incident krijgen politieagenten ermee te maken: mensen die hun nieuwsgierigheid niet kunnen bedwingen en die zo dicht mogelijk bij het incident willen staan. Maar agenten halen eenmaal ter plaatse al snel het rood-witte lint tevoorschijn. Hiermee wordt een gebied afgezet - een plaats delict - dat je niet mag betreden totdat de politie het weer vrijgeeft. Dat levert vaak vragen en zelfs discussie op: ‘waarom is er zo groot afgezet?’ En: ‘waarom mag ík er niet langs terwijl ik daar moet zijn? Het kan toch wel even?’ Het lint is er natuurlijk niet voor niets, en ook niet om toch ‘even’ onderdoor te gaan. In een nieuwe video legt politie Oost-Nederland uit waarom.

OvD-P bij politielint

In de video is een incident nagebootst en iedereen die je in de video ziet, heeft een reden om achter het lint te zijn én een groot belang dat anderen niet zomaar over een plaats delict lopen. Er werd onder meer samengewerkt met verschillende diensten van de politie, de brandweer en een cameraman en politieperskaarthouder. Onder de video leggen we meer uit over de verschillende personen en hun rollen.

Naast deze korte video komt de politie Oost-Nederland met een pilot om mensen meer inzicht te geven waarom een gebied afgezet is. Agenten kunnen bij een incident speciale visitekaartjes gaan uitdelen met daarop de voornaamste redenen waarom mensen er niet langs mogen. Ook staat er een QR-code op het kaartje. Door die te scannen met de camera van je telefoon, kom je op deze pagina terecht met meer uitleg.

Hier is een YouTube-video ingesloten. Deze kan niet getoond worden omdat u geen cookies accepteert. U kunt de video ook bekijken op http://www.youtube.com/watch?v=fVKZoNj5dCo

De Officier van Dienst Politie

Een Officier van Dienst Politie (OvD-P) is verantwoordelijk voor de veiligheid van alle hulpverleners achter het lint. Hij of zij overziet dat iedereen veilig en ongestoord kan werken. Dit is een belangrijke reden waarom een gebied afgezet wordt.

De OvD-P in de video vertelt dat hij omstanders op afstand wil houden voor hun eigen veiligheid. Het kan zijn dat er gewonde of zelfs overleden personen te zien zijn. Dat is geen prettig beeld. Agenten en andere hulpverleners zijn getraind om hiermee om te gaan, maar voor omstanders kan dit beeld schokkend en zelfs traumatisch zijn. Privacy voor de slachtoffers is in deze ook van groot belang.

Forensische Opsporing

Bij een incident kunnen er allerlei diensten van de politie ter plaatse komen. Vaak komt ook de Forensische Opsporing (FO) om onderzoek te doen. Zij gaan opzoek naar sporen in de omgeving. Als mensen dan kriskras over een plaats delict heen zouden lopen, kunnen die belangrijke sporen verloren gaan. Denk bijvoorbeeld aan een stukje zandweg waar voetafdrukken instaan. Deze sporen kunnen zomaar een belangrijke rol spelen in een onderzoek.

Speurhonden

Die belangrijke sporen zijn niet altijd zichtbaar. Ook geursporen kunnen van groot belang zijn voor een politieonderzoek. Denk bijvoorbeeld aan die overvaller die is weggerend of een inbreker die zijn buit ergens heeft weggegooid. Speciale speurhonden van de politie kunnen deze sporen gemakkelijker volgen als zo min mogelijk mensen het geurspoor verstoren. Loop daarom nooit zomaar onder het lint door en benader de speurhond en zijn geleider niet.

De brandweer

De politie werkt regelmatig samen met de brandweer. Die komt vaak met grote voertuigen en dan is er veel ruimte nodig. Ook daarom kan er gekozen worden voor een grotere afzetting: een veilige en ruime werkplek is belangrijk. Dit geldt natuurlijk ook voor alle andere hulpdiensten.

Een Officier van Dienst van de brandweer vertelt in de video dat er soms ook onzichtbare gevaren zijn, bijvoorbeeld een woning waar brand is en waar gaslucht is waargenomen. Te dicht op zo’n plek staan is levensgevaarlijk. Een mogelijke explosie kan veel schade toebrengen aan de omgeving en iedereen die daaromheen staat.

De media

Wat ook vaste prik is, is de aanwezigheid van journalisten, persfotografen en cameramensen bij een incident. Zij doen verslag van het nieuws omdat zij onder andere de taak hebben het publiek te informeren. Vooral fotografen en cameramensen willen het liefst zo dichtbij mogelijk komen om goede beelden te maken. In tegenstelling tot burgers mag een journalist die in het bezit is van een speciale politieperskaart wél achter het lint komen. Daar zijn duidelijke afspraken over en dit gaat in overleg met de Officier van Dienst.

De omstanders

De vele hulpdiensten die je voorbij ziet komen bij een incident kunnen behoorlijk de aandacht trekken. Het wekt nieuwsgierigheid en vragen op, dat is logisch en begrijpelijk. Gelukkig gaat de samenwerking bij het lint tussen politie, de media en omstanders vaak goed en kunnen we uitleggen waarom je er even niet langs mag. Toch zijn er voorbeelden geweest wanneer het helemaal niet goed gaat. Denk aan mensen die zelf onder het lint door stappen, mensen die met hun auto over blusslangen van de brandweer rijden of mensen die boos worden. Dat is voor alle betrokkenen ontzettend vervelend en je verstoort daarmee een politieonderzoek. Blijf daarom altijd achter het lint!

Hieronder zetten we nog een aantal tips op een rij:

  • Als je bij het lint staat, kun je gerust een agent aanspreken om iets te vragen. Wees je er wel bewust van dat hij of zij je niet alle details kan en mag vertellen over een incident. Het kan ook zijn dat de agenten druk zijn met het incident en je dus even niet te woord kunnen staan. Geduld is dan een schone zaak.
  • Als je beelden maakt van het incident, denk dan aan de eventuele slachtoffers en diens familie. Bedenk daarbij of jij het zelf prettig zou vinden als iemand je zo zou filmen of fotograferen.
  • Zie jij in de omgeving een politie(speur)hond lopen met zijn geleider? Laat deze dan met rust. Ga er niet zelf of met een eigen hond op af.
  • Heb je in de omgeving verdachte spullen of andere sporen gevonden? Laat deze dan liggen en schakel de politie in, dan kunnen wij de sporen zorgvuldig veiligstellen.
  • Heb jij beelden, bijvoorbeeld van een mobiele telefoon, bewakingscamera of dashcam, waar misschien wel iets op te zien is wat met het incident te maken heeft? Neem dan contact op met de politie via 0900-8844. In sommige gevallen is het mogelijk om beelden te uploaden via onze website.
  • Als je andere informatie of tips hebt voor de politie, kun je deze op dezelfde manier met ons delen: via 0900-8844 of via de website. Daarnaast is het mogelijk om anoniem informatie delen via Meld Misdaad Anoniem.
  • Wist je dat je jouw bewakingscamera bij je woning kunt aanmelden bij de politie? Regelmatig roepen wij mensen op hun camera aan te melden bij ‘Camera in Beeld’. Meer informatie is op de themapagina te vinden.