Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Forse stijging schadebedrag cybercrime

Laatst gewijzigd op:

Zeeland-West-Brabant - Uit cijfers die de politie in Zeeland-West-Brabant maandelijks bijhoudt, is gebleken dat er een forse toename is van het schadebedrag dat met cybercrime is buitgemaakt in juli 2021 ten opzichte van juni. Blijf alert op verdachte mails, telefoontjes of sms’jes, ook in de zomerperiode!

cyber

Maandelijks bekijkt de eenheid Zeeland-West-Brabant alle aangiften en meldingen op het gebied van cybercrime. In juni zijn er 272 aangiftes gedaan en 52 meldingen in het systeem. Bij het totale aantal registraties van 324 hoort een totaal schadebedrag van ruim €719.000,-. In juli 2021 zijn er in totaal 344 registraties (304 aangiften en 40 meldingen) met een totaal schadebedrag van ruim € 1.667.000,-. Een flinke stijging, precies op het moment dat de zomervakantie begint.

Verklaring

Een precieze verklaring is altijd lastig te geven, maar het lijkt erop dat de start van de zomervakantie hier een aandeel in heeft. Het is dus belangrijk om ook in een drukke zomerperiode alert te blijven en niet zomaar op links te klikken of naar een ‘bekende’ geld over te maken.

Tips

Digitale veiligheid is helaas niet te garanderen. U kunt wel maatregelen nemen om de kans om slachtoffer van cybercriminaliteit te worden zo klein mogelijk te maken:

  • Zorg dat uw computer goed beveiligd is en installeer updates zodra ze beschikbaar zijn
  • Maak gebruik van een virusscanner, firewall, scriptblockers (apps die scripts tegenhouden die een virus kunnen bevatten)
  • Gebruik een sterk wachtwoord – bijvoorbeeld een lange wachtzin -. Deze is voor u gemakkelijk te onthouden en voor criminelen moeilijk te achterhalen. Gebruik liefst voor ieder account een ander wachtwoord. Meer informatie hierover vindt u bijvoorbeeld op veiliginternetten.nl
  • Door het instellen van een twee-stapsverificatie voeg je een extra beveiligingslaag toe aan je e-mailaccount, social media of clouddienst. Vaak wordt dan een toegangscode naar een vertrouwd apparaat van jou gestuurd om in te kunnen loggen. Hackers hebben dan aan je gebruikersnaam en wachtwoord alleen niet meer genoeg om toegang tot je account of cloud te krijgen
  • Klik niet zomaar op een link 
  • Geef nooit uw inloggegevens af
  • Bij een scheiding (werk of privé) moet u ook digitaal scheiden: reset wachtwoorden en verbreek eventueel gedeelde e-mailadressen en cloud-accounts
  • Maak regelmatig een back-up van uw waardevolle bestanden (bijvoorbeeld foto’s, video’s, documenten enzovoort).