Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Ruim 15.000 euro buit via meerdere babbeltrucs

Laatst gewijzigd op:

Zwijndrecht, Sliedrecht, Hendrik-Ido-Ambacht - Deze week is er maar liefst in twee dagen tijd voor ruim 15.000 euro buitgemaakt door zogenoemde babbeltrucs. De politie waarschuwt.

twee agenten in gesprek met twee personen

Stockfoto politie

Op dinsdag 3 augustus zijn er vier babbeltrucs geweest in Zwijndrecht en Hendrik Ido Ambacht. Op woensdag 4 augustus heeft er weer een babbeltruc plaatsgevonden in Sliedrecht. Deze vijf babbeltrucs hebben in z’n totaliteit een schadebedrag van maar liefst 15.700 euro.  Deze bedragen zijn de slachtoffers, die vallen in de leeftijdscategorie tussen 72 en 90 jaar oud, op slinkse wijze afhandig gemaakt.

De politie waarschuwt: “Laat niemand binnen, wat ze ook verzinnen!”.

Wat is een babbeltruc?
Babbeltrucs zijn smoesjes waarmee oplichters proberen mensen te beroven. De oplichters ogen vaak betrouwbaar. Ze komen aan de deur of spreken mensen aan op straat. Ze zeggen bijvoorbeeld dat ze van de bank zijn of van de thuiszorg, dat ze de meterstand komen opnemen of ze vragen of hun kind bij u naar het toilet mag. De politie ontwikkelde vier korte preventiefilms om ouderen alerter te maken op de risico’s die kunnen leiden tot diefstal via babbeltrucs. Daarnaast bevatten de films tips waarmee ouderen hun eigen veiligheid kunnen vergroten.

Hoe voorkom ik dat ik slachtoffer word van bankhelpdeskfraude?
- Laat een ‘bankmedewerker’ nooit uw geld overmaken naar een andere rekening. Doe dit ook niet zelf als de nepbankmedewerker dat aan u vraagt. Uw bank zal u namelijk nooit vragen om uw geld naar een andere rekening over te maken.
- Twijfelt u of u een oplichter aan de telefoon hebt? Ook bij lichte twijfel: verbreek de verbinding direct. Zoek zelf het juiste telefoonnummer van de bank. Dan kunt u de bank terugbellen en vragen of het klopt wat u is verteld en wat u werd gevraagd te doen. U kunt ook altijd uw bankkantoor bezoeken en uw ervaring delen.

Meer informatie is te vinden op: https://www.politie.nl/onderwerpen/babbeltruc.html