Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Podcast spookwoningen onder je neus: ‘Daar wil je niet vlak naast wonen’

Laatst gewijzigd op:

Nederland - Spookwoningen, dat zijn woningen waar niemand staat ingeschreven, maar die criminelen gebruiken als dekmantel voor illegale activiteiten. Denk aan een hennepplantage, of drugshandel. In deze podcast hoor je coördinator Nick over een grote operatie van de politie en de FIOD in Rotterdam. Verder hoor je agent Jochem, die vertelt over een controle van een spookwoning.

Aflevering 4 Onder je neus

Malafide verhuurmakelaar

Nick: ‘We deden al een half jaar onderzoek naar een malafide verhuurmakelaar, die criminelen faciliteert door hen panden te verhuren. De feitelijke huurder staat niet ingeschreven en verblijft er anoniem. Een groot aantal panden werd doorzocht, we vonden verdovende middelen en contant geld en er was sprake van illegale prostitutie.’

Een bijzondere ontdekking

Ook agent Jochem krijgt tijdens een controle te maken met spookbewoning: ‘We gingen naar ons eerste pandje. We dachten daar iemand aan te treffen, maar er werd niet opengedaan. Toen kwam er iemand uit de lift die bij een andere deur naar binnen wilde gaan.’ Jochem krijgt een onderbuikgevoel bij de man: een gespierd postuur, dure merkkleding: het is het prototype spookbewoner. ‘We vertelden hem dat er in hetzelfde gebouw wapens en drugs waren aangetroffen. Hij was heel vriendelijk en ontspannen en vroeg ons zelfs of we koffie wilden. We kwamen in een heel clean appartement binnen, waar duidelijk niet werd geleefd.’ Ze vragen of ze het appartement mogen doorzoeken en doen dan een wel heel bijzondere ontdekking. Wat dit is, hoor je ook in deze aflevering van de PolitiePodcast.

Valt jou als bewoner iets op dat te maken kan hebben met spookbewoning? Bijvoorbeeld: ruik je regelmatig een hennepgeur, zijn de ramen altijd afgeplakt, zitten de lamellen altijd dicht? Zijn er steeds wisselende bezoekers midden in de nacht? Staan er steeds andere dure auto’s of zijn er ’s nachts veel activiteiten? Aarzel niet en meld het bij de politie.

Luister hier aflevering 4 van Onder je neus