Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Blog: Dansen voor dope

Gepubliceerd op:

Nederland - Een collega vertelt me over een mogelijke mensenhandelzaak. Een vrouw, ik noem haar Anneke, heeft verteld dat ze seksueel uitgebuit wordt. Anneke zou verslaafd zijn en tegen haar wil in de thuisprostitutie werken.

blog dansen voor dope

Om het ijs te breken en omdat mensen met een verslaving vaak van zoet houden, neem ik een pak stroopwafels mee naar het verhoor. Anneke ziet er moe en onverzorgd uit. Ze is duidelijk in de war, maar het is ook een slimme dame. De stroopwafels doen hun werk, want ze begint vrij snel te praten. Als zeventienjarige vwo-leerling die goed kan hockeyen, gaat ze veelbelovend met een studiebeurs naar het buitenland. De wereld ligt aan haar voeten, totdat ze psychische problemen krijgt. Een studiegenoot adviseert haar om een beetje coke te pakken. ‘Dan voel je je zo weer beter.’ Zo komt Anneke op het verkeerde pad. 

Terug in Nederland ontmoet ze Jack. Hij dwingt haar de prostitutie in en zorgt ervoor dat ze verslaafd blijft. Anneke heeft onveilige seks, krijgt vreemde verzoeken van klanten en heeft niks meer te zeggen over haar eigen woning en geld.

Ik merk dat haar verhaal me raakt. Hoe heeft haar leven zo’n wending kunnen nemen? We regelen een veilige woonomgeving voor Anneke. Op basis van haar aangifte gaan we aan de slag met het onderzoek. Er komen steeds meer mogelijke slachtoffers in beeld: iedere vrouw die we spreken weet weer andere namen van vrouwen die óók slachtoffer zijn geworden van Jack.

Jack blijkt een neus te hebben voor kwetsbare vrouwen zonder vrienden of familie en doet zich voor als vriend. Een van de slachtoffers vertelt ons dat ze een soort dansende aapjes waren. Ze kregen dope van Jack en voor de dope gingen ze dansen; ofwel hadden ze betaalde seks.

Voor mij was het een heftige zaak. Vaak denk je toch dat deze slachtoffers ver weg staan van je eigen realiteit, maar niets was minder waar. Jacks slachtoffers waren stuk voor stuk intelligente, leuke meiden, dienstbaar en sensitief. Meiden zoals ik. Maar zij namen op een kwetsbaar moment een andere afslag en kregen vervolgens hun leven niet meer op de rit. 

Het gaat nu goed met Anneke. Ze heeft weer een eigen woning en huishoudelijke hulp. Ze doet vrijwilligerswerk. Jack is uiteindelijk aangehouden op verdenking van mensenhandel, drugs- en wapenbezit en kinderporno. Hij is veroordeeld voor een gevangenisstraf van 13 jaar.

Seksuele uitbuiting is een vorm van mensenhandel, ofwel moderne slavernij. Omdat het donderdag de internationale dag tegen moderne slavernij is, vertelt rechercheur Edith haar verhaal.