Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Vier mannen aangehouden voor opruiing op sociale media

Laatst gewijzigd op:

Den Haag - De politie heeft in een onderzoek naar opruiing op sociale media vier mannen aangehouden. De vier worden er van verdacht op sociale media dreigende en opruiende uitlatingen te hebben gepost waarbij zij halverwege november opriepen de openbare orde in Den Haag te verstoren.

Jongen aangehouden voor opruiing

In het uitgebreide onderzoek wist de recherche de vier mannen te identificeren. Drie mannen, twee mannen (31 en 50 jaar) werden donderdag 9 december in hun woningen in Voorburg aangehouden. Een 32- jarige Hagenaar werd een dag eerder aangehouden. Het viertal wordt op vandaag 10 december voorgeleid aan een rechter-commissaris. Het onderzoek is in volle gang en wij sluiten meerdere aanhoudingen niet uit.

Opruiing
Naast de handhaving van de openbare orde op straat, investeert de politie intensief in de opsporing van mensen die strafbare feiten plegen. Niet alleen in het fysieke domein, maar ook in de online-wereld. Hieronder valt dus ook opruiing; het al dan niet via sociale media aanzetten van anderen tot het plegen van strafbare feiten. ‘Opruiing op zichzelf is ook een strafbaar feit. Niet alleen het plaatsen van dit soort berichten, maar zeker ook het verder delen ervan. Voor dit soort vergrijpen krijg je een strafblad en dat heeft grote gevolgen voor je toekomst. Dus plaats of deel dit soort berichten niet en blijf thuis. Ook voor minderjarigen zijn er stevige straffen en grote gevolgen. Met een strafblad kun je bijvoorbeeld moeilijker een baan of een stageplek vinden. Daar kun je heel lang last van houden. 

Relschoppers in beeld
In de opsporingsprogramma’s Opsporing Verzocht en Team West werden afgelopen dinsdag 7 december foto’s getoond van relschoppers van zaterdag 20 november op de Vaillantlaan in Den Haag. De foto’s van de tien relschoppers, die zich schuldig hebben gemaakt aan strafbare feiten bij de ongeregeldheden, zijn deze week geblurred getoond. Als zij zich voor aanstaande dinsdag 14 december nog niet hebben gemeld, zullen zij in de opsporingsprogramma’s herkenbaar in beeld worden gebracht. Relschoppers die zichzelf herkennen kunnen zich melden bij de politie. Na de uitzendingen werd de identiteit van een van de relschoppers bekend geworden. Zijn beelden worden niet getoond. Bekijk de foto’s van de relschoppers via deze via deze link.

Ik heb iemand herkend
Herken je iemand van de foto's, vul dan het onderstaande tipformulier in of bel met de gratis opsporingstiplijn 0800-6070. Vermeld daarbij het verdachte-nummer. Wil je liever anoniem melden? Dat kan via Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000. 

Iets gehoord of gezien?
Zie je dat er in jouw omgeving wordt opgeroepen tot ongeregeldheden of heb je andere informatie die voor ons van belang kan zijn? Neem dan contact met ons op via onderstaande telefoonnummers.