Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Ruim 1700 kilo vuurwerk in beslag genomen

Laatst gewijzigd op:

Holten - Op donderdag 9 december is er in Holten ruim 1700 kilo vuurwerk aangetroffen. Het gaat om onder andere professioneel vuurwerk en verboden vuurwerk. Een 33-jarige man uit Holten is hierna aangehouden.

aanhouding, politieagent boeit verdachte, Foto: Korpsmedia politie

De dag voor deze vondst zijn personen staande gehouden in Drenthe vanwege het bezit van vuurwerk. Dit heeft geleid tot de vondst in Holten van professioneel vuurwerk, vuurwerk dat niet langer toegestaan is en vuurwerk dat omgestickerd was naar een lagere klasse. In totaal ging het om ruim 1700 kilo vuurwerk dat werd opgeslagen in een woongebied.

Professioneel vuurwerk is te zwaar en te gevaarlijk voor gebruik door consumenten. De zeer harde knal kan leiden tot blijvende gehoorbeschadiging en daarnaast kan de kracht van de explosie zo groot zijn dat dit iemand ernstig kan verwonden of zelfs doden. Het vuurwerk is inmiddels professioneel uit het woongebied afgevoerd.

Wat is het verschil tussen consumentenvuurwerk en professioneel vuurwerk?

We spreken in Nederland over consumentenvuurwerk en professioneel vuurwerk. Dit is onderverdeeld in categorieën om de oplopende gevaarrisico’s goed te kunnen aangeven. Er zijn vier categorieën vuurwerk, ingedeeld naar hoe hoog het gevarenrisico is.

Consumentenvuurwerk (categorie F1 en F2) zijn geschikt voor particulier. Hierbij is sprake van zeer weinig tot weinig gevaar. Professioneel vuurwerk (categorie F3 en F4) mag uitsluitend worden afgestoken door personen die een vuurwerkopleiding hebben gedaan en een certificaat hebben. Hierbij is sprake van middelmatig tot veel gevaar.

2021574026 SL