Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Verkoper vuurwerk vast

Gepubliceerd op:

Voorthuizen - De politie heeft in Voorthuizen een 21-jarige man aangehouden voor bezit van een partij illegaal zwaar vuurwerk en enkele alarmpistolen. Hij wordt verdacht van de verkoop aan minderjarigen.

Zaterdagavond hoorden politieagenten tijdens hun surveillance vuurwerk afgaan aan de Roelenengweg in Voorthuizen. In de omgeving werden 2 minderjarigen aangetroffen met illegaal vuurwerk. De politieagenten zijn direct daarop naar de woning van beide minderjarigen gegaan en hebben daar meerdere stuks illegaal vuurwerk aangetroffen waaronder nitraten en cobra’s. Dat vuurwerk is inbeslaggenomen. Deze jonge verdachten zijn bekeurd.

De politieagenten pakten direct door en later die avond is de verkoper getraceerd, een 21-jarige man uit Voorthuizen. Zijn personenauto alsmede zijn slaapkamer in de ouderlijke woning zijn doorzocht. In de slaapkamer zijn verschillende soorten zwaar vuurwerk en los kruitpoeder plus ontstekingen aangetroffen. Daarmee was deels (nieuw) vuurwerk gecreëerd.

Gevaarlijke situatie
De situatie zoals die werd aangetroffen was zeer zorgwekkend door de combinatie van ontvlambaar kruit en het vuurwerk, waaronder 120 Cobra’s 6. Daarmee was er niet alleen gevaar voor de verdachte, maar ook de overige familieleden in het huis. De Explosieve Opruimingsdienst EOD heeft vanuit de woning het vuurwerk waarmee geknoeid was, meegenomen en tot ontploffing gebracht op het Stroese zand.

Verkoop minderjarigen
Bij deze verdachte is 23 kg. vuurwerk in beslaggenomen waaronder Cobra’s 6 en Nitraten. Daarnaast 3 alarmpistolen, een mobiel, computer en enkele honderden euro’s. De man is aangehouden voor de Wet Wapens en munitie en bezit , verkoop van illegaal vuurwerk aan minderjarigen. Dat aspect wordt zwaarder aangerekend in het strafrechtelijk proces dat nu loopt.

Vuurwerkverbod
Het vuurwerkverbod dat deze jaarwisseling in Nederland van kracht is, is zaterdag ingegaan. Daarmee is de verkoop, het afsteken, het vervoeren en het bewaren (meer dan 25 kg) van vuurwerk niet toegestaan.
De politie heeft in de laatste maanden van het jaar veel aandacht voor de handel in (illegaal) vuurwerk. Het is gevaarlijk, verboden, je loopt het risico om gepakt te worden en daarmee een strafblad te krijgen.


 

(2021589682 / 2021589682) JA