Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Tieners aangehouden wegens wapenbezit

Gepubliceerd op:

Middelburg - Zaterdagavond 18 december 2021, 22.00 uur. Vijf jongens, donker gekleed en met capuchons op, lopen in een groepje door het centrum van Middelburg. Een getuige ziet plotseling dat een van hen een op een vuurwapen gelijkend voorwerp in zijn handen heeft en dat hij dit op een andere jongen richt. Er is een ‘klik’ te horen. De getuige schrikt zich een ongeluk en belt de politie.

Politieauto

Agenten krijgen de melding van het Operationeel Centrum zoals hierboven omschreven. Ze weten natuurlijk nog niet of het om een nep of een echt vuurwapen gaat, dus trekken ze hun extra kogelwerende vesten aan die in de dienstauto liggen. Ze rijden met meerdere eenheden naar het centrum.

“Handen omhoog!”
Op de Markt zien ze een groepje jongens dat aan de omschrijving van de getuige voldoet. De politiemensen roepen de jongens aan en geven hen de opdracht om hun handen in de lucht te steken en zich van elkaar te verspreiden. De jongens schrikken van de agenten en doen hun handen omhoog. Ze nemen afstand van elkaar, zoals hen opgedragen is. De agenten fouilleren de vijf op basis van de Wet Wapens en Munitie. Een van de jongens (17) geeft tijdens het onderzoek aan de kleding aan dat hij een nep pistool in zijn nektasje heeft. De agent die hem fouilleert pakt het wapen en ziet dat het inderdaad een nepwapen betreft. De jongen blijkt ook nog een mes bij zich te hebben. Een andere jongen (16) heeft ook een mes bij zich. De rest van het groepje heeft niets bijzonders bij zich.

De twee verdachten worden aangehouden, in een politieauto gezet en meegenomen naar een politiecellencomplex. Omdat de jongens nog niet eerder met de politie in aanraking zijn geweest, hoeven ze, op last van de officier van justitie, nu niet de cel in, maar wordt met hen de afspraak gemaakt dat ze zich zondag bij de politie melden voor verhoor. De agenten bellen de ouders van de jongens om ze op de hoogte te stellen van wat er gebeurd is. Beide jongens worden (op dit moment) door rechercheurs verhoord op het politiebureau.

Nepwapens zijn ook verboden
De politie neemt dit soort meldingen echt heel serieus. Het is in Nederland verboden om nepwapens in je bezit te hebben. Dit verbod geldt vanwege het feit dat deze speelgoedwapens er vaak  net als echte wapens uitzien. Als je er toch mee naar buiten gaat dan loop je de kans dat een agent ook zijn wapen trekt, met alle gevolgen van dien. De politie pakt dit soort wapens dan ook altijd af en de bezitter krijgt een proces-verbaal. Wil je meer informatie over wat er nu wel en niet mag met betrekking tot (vuur)wapens? Kijk dan op: www.vraaghetdepolitie.nl