Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Camera in politievoertuigen in district De Markiezaten

Gepubliceerd op:

Bergen op Zoom, Roosendaal - Vanaf nu zijn enkele politieauto’s van het politie district De Markiezaten (Bergen op Zoom, Woensdrecht, Steenbergen, Tholen, Halderberge, Rucphen, Moerdijk en Roosendaal) uitgerust met een camera. Het gaat om een proefperiode om het gebruik van dergelijke camera’s in de auto bij de politie te testen.

De camera’s in de politievoertuigen worden onder meer ingezet tijdens openbare orde verstoringen. Met de beelden kan er een beter beeld van de situatie worden gevormd. Ook kan het gebruik van camera ‘s de-escalerend werken. De camera’s in de politieauto’s staan niet continue aan. De agent bepaalt wanneer de camera gaat opnemen. De politievoertuigen die voorzien zijn van een camera aan boord zijn te herkennen via een sticker op de auto.

 

Camera’s

De politie maakt al gebruik van bodycams. Ervaringen hiermee zijn dat camera’s effect hebben op het gedrag van zowel de burger als de agent en werkt de-escalerend. Politiemedewerkers die een bodycam dragen, voelen zich veiliger. Er wordt minder agressie en geweld gebruikt tegen politiemedewerkers die uitgerust zijn met een bodycam. Maar ook het vastleggen van strafbaar gedrag voor bewijsvoering is een toepassing van de bodycam. Wat er met de opnamen gebeurt, staat in de Wet politiegegevens. Om ervoor te zorgen dat alleen opnames worden bewaard die nodig zijn voor bijvoorbeeld onderzoek, heeft de politie een extra beperking opgelegd. Gemaakte beelden worden maximaal 28 dagen opgeslagen, tenzij de politie de beelden nodig heeft als bewijsmateriaal. Heeft de politie de beelden in deze 28 dagen niet nodig, dan worden de beelden vernietigd.

Proef
Tijdens de proef wordt er informatie verzameld en wordt onderzocht of het gebruik van een camera in het politievoertuig een positieve bijdrage levert aan het politiewerk.