Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Nog drie aanhoudingen voor muurschildering Steven Berghuis

Laatst gewijzigd op:

Rotterdam - Eind juli werd in Crooswijk een muurschildering aangebracht waarop Steven Berghuis werd neergezet als een slachtoffer van de holocaust. Dinsdag 7 december heeft de politie hier nog eens drie verdachten voor aangehouden. Afgelopen oktober werd al een 41-jarige man uit Voorburg aangehouden.

Stockfoto

Muurschildering

Steven Berghuis in gestreepte kampkleding met een holocaust-ster op zijn borst, een keppeltje op zijn hoofd en een grote neus. Dat was de afbeelding van de muurschildering. Er stond bij geschreven: Joden lopen altijd weg.

Kwetsend

Het CIDI heeft aangifte gedaan en op basis van deze aangifte heeft het Openbaar Ministerie de muurschildering beoordeeld als een groepsbelediging. Het Openbaar Ministerie stelt dat de vrijheid van meningsuiting en meer specifiek de vrijheid van kunst een groot goed is in Nederland maar dat met het plaatsen van een dergelijke schokkende tekening waarbij een grote groep mensen wordt beledigd er een duidelijke grens wordt overschreden.

Onderzoek

De muurschildering is gemaakt in de nacht van vrijdag 23 op zaterdag 24 juli aan het Schuttersveld. De schildering is direct verwijderd, maar vanwege het kwetsende karakter ervan heeft het Openbaar Ministerie besloten de dader(s) te vervolgen. Antisemitisme en discriminatie zijn op alle vlakken, ook binnen het voetbal, niet toegestaan. Niet binnen en niet buiten het stadion. Ook tijdens de wedstrijd Feyenoord – Ajax op 19 december zal hier nadrukkelijk aandacht voor zijn.

Aanhoudingen

De politie startte een onderzoek. Dat leidde eind oktober naar een 41-jarige man uit Voorburg. De man is na enkele dagen heengezonden, maar bleef en blijft wel verdachte in de zaak. Dinsdag 7 december werden een 47-jarige man uit Spijkenisse, een 42-jarige man uit Hoogvliet en een 46-jarige man uit Rotterdam aangehouden.