Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

11-jarige blijvend verwond door rondslingerend vuurwerkafval

Laatst gewijzigd op:

Vinkeveen - Een 11-jarige jongen heeft ernstig, blijvend letsel aan een hand opgelopen nadat een cobra in zijn hand ontplofte. De politie waarschuwt voor niet opgeruimd vuurwerkafval. Dit is levensgevaarlijk voor rondstruinende kinderen.

Op zondag 3 januari was een groepje kinderen aan het spelen aan de Oudeland en vond tussen de restanten vuurwerk van de jaarwisseling een cobra met nog een stukje lont. De kinderen probeerden de cobra alsnog aan te steken, waarbij het illegale vuurwerk ontplofte in de hand van de 11-jarige jongen. Het kind liep ernstig letsel op en is direct naar het ziekenhuis gebracht.

Vuurwerkafval opruimen

Het afsteken van vuurwerk was verboden tijdens de afgelopen jaarwisseling. Niet iedereen heeft zich hieraan gehouden en dus is er ook sprake van vuurwerkafval. Pas op bij het opruimen van ongebruikt vuurwerk en vuurwerk dat niet goed is afgegaan.

  • Gewoon consumentenvuurwerk kan in de vuilcontainer.
  • Bel de politie voor niet-afgegaan zwaar illegaal vuurwerk zoals cobra’s en shells. Raak het vuurwerk niet aan en breng het niet naar een politiebureau. Mogelijk moet de EOD het niet-afgegane vuurwerk opruimen.
  • Bij twijfel bel de gemeente voor overleg over de plaatselijke procedure.

Lees meer over vuurwerk bij de Rijksoverheid.