Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Politie waarschuwt voor intimiderende babbeltruc nepagenten

Laatst gewijzigd op:

Nederland - De afgelopen tijd kwamen er bij de politie meerdere meldingen binnen van babbeltrucs door nepagenten. De nepagent benadert iemand, met een telefonische babbeltruc en weet mensen soms duizenden euro ’s op te lichten. De daders zijn in sommige gevallen niet-Nederlands sprekende personen.

babbeltruc

Zo gaan ze te werk
Het slachtoffer wordt gebeld op het vaste telefoonnummer. Aan de andere kant van de lijn doet iemand die zich voor als medewerker van de politie. In verband met een 'aanhouding' vraagt deze nepagent om de bankgegevens van het slachtoffer. 

De slachtoffers van deze babbeltruc krijgen bijvoorbeeld te horen dat ze betrokken zijn bij een onderzoek naar drugs/witwassen of fraude. En dat het arrestatieteam komt. Dan worden er personalia etc. gevraagd, bankgegevens etc.  
Tijdens het telefoongesprek verschijnt er een zogenaamde politieagent in burgerkleding aan de deur. Deze komt de bankpas van het slachtoffer in ontvangst nemen. Om er vervolgens zelf geld mee te pinnen.

Bel de politie
Krijgt u iemand aan de lijn of aan de deur met zo’n verzoek? Hang dan meteen op of doe direct de deur dicht en bel de politie via 112. Bent u onlangs slachtoffer geworden van deze babbeltruc? Dan kunt u ook contact met de politie opnemen.

Goed om te weten
Het is goed om te weten dat de politie nooit mensen belt om naar bankgegevens te vragen of om bankpassen op te halen.