Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Cybercrimeteam Rotterdam haalt websites op dark web uit de lucht

Gepubliceerd op:

Rotterdam - Mensen die dachten anoniem vals geld te kopen op het dark web kwamen van een koude kermis thuis. Na onderzoek in samenwerking de Landelijke Eenheid en Openbaar Ministerie nam het Cybercrimeteam van Rotterdam afgelopen week tientallen domeinnamen op het dark web in beslag. Mensen die nu deze criminele sites bezoeken, zien vervolgens in grote letters: ‘This domain has been seized!’.

foto CCT Rotterdam

Het zogenoemde dark web is het niet onmiddellijk vindbare deel van het internet. Hier zijn er illegale handelsplekken te vinden waar bijvoorbeeld drugs, wapens, kinderporno, maar ook cybercrime-as-a-service verhandeld wordt. De aanbieder van cybercrime-as-a-service biedt afnemers de mogelijkheid om met weinig ICT-kennis toch cybercrime plegen.  

Niet onzichtbaar
Verkopers, kopers en ook beheerders van illegale marktplaatsen wanen zich vaak onzichtbaar voor politie en justitie. Door het overnemen van deze sites en strafrechtelijk onderzoek te doen wordt duidelijk dat het dark web helemaal niet zo anoniem is als de criminelen mogelijk denken.