Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

21-jarige man aangehouden in phishingonderzoek

Gepubliceerd op:

Nieuw-Vennep - De politie hield vrijdagochtend 9 juli in Nieuw-Vennep een 21-jarige man uit Beneden Leeuwen aan op verdenking van phishing. De verdachte heeft in de afgelopen maanden vermoedelijk tientallen slachtoffers in heel Nederland opgelicht voor in totaal meer dan 40.000 euro.

phishing, Foto: Korpsmedia politie / istock

De districtsrecherche Alphen-Gouda startte begin dit jaar een onderzoek naar phishing. De verdachte benaderde de afgelopen maanden tientallen slachtoffers uit heel Nederland op Marktplaats om goederen te kopen. De verdachte maakte vervolgens PostNL-verzendlabels aan en die moesten door de slachtoffers betaald worden via een betaallink. Door dat zij hun betaalgegevens invulden, kreeg de verdachte toegang tot de bankrekeningen en kon het geld van de rekeningen afgehaald worden.

Bij de aanhouding van de 21-jarige verdachte in Nieuw-Vennep zijn diverse gegevensdragers in beslaggenomen. Ook zijn woning in Beneden-Leeuwen is doorzocht. Hierbij is een voertuig in beslag genomen. De politie sluit niet uit dat er in het onderzoek meer aanhoudingen volgen.

Wat is phishing via betaalverzoekfraude
Criminelen zijn helaas erg creatief in het achterhalen van inloggegevens voor bankrekeningen. Bij phishing via betaalverzoeken krijgt u een nep betaalverzoek toegestuurd. Een link die sterk lijkt op bijvoorbeeld Tikkie of – zoals in dit geval – de omgeving van Marktplaats. Wanneer u deze invult, krijgen fraudeurs de beschikking over uw gegevens. Lees hier meer over de verschillende vormen van phishing en hoe u zich hier tegen kunt beschermen.

Voorkom betaalverzoekfraude
Klik nooit op een betaalverzoek van iemand die u niet kent. Wilt u een betaalverzoek gebruiken bij het verkopen van spullen, doe dat dan door gebruik te maken van de mogelijkheden die het platform zelf biedt en klik niet op linkjes die u buiten de officiële applicatie om (bijvoorbeeld via WhatsApp) krijgt.