Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Drie aanhoudingen op verdenking van shouldering

Gepubliceerd op:

Brunssum - Heerlen - Twee vrouwen en een man uit Limburg zijn dinsdagmorgen 1 juni in hun woonplaats aangehouden op verdenking van shouldering. Het drietal wordt verdacht van het ‘over de schouder meekijken’ van mensen die pinnen. Daarna stelen ze de pinpas en halen geld van de rekening van de gedupeerden.


Een 39-jarige vrouw en een 42- jarige man uit Brunssum en een 36-jarige vrouw uit Heerlen zijn in hun woning aangehouden. Zij worden verdacht van ‘shouldering’ in Limburg, Brabant en Gelderland. Het onderzoek naar deze zaak loopt nog en op dit moment is niet bekend welk bedrag de verdachten op deze manier hebben buitgemaakt.

Het zijn vaak ouderen die slachtoffer worden van deze vorm van criminaliteit. Op slinkse manier weten de verdachten de pincode af te lezen om vervolgens ongemerkt de pas of de portemonnee te ontvreemden. Vaak gebeurt het meekijken bij de kassa van een winkel. Enkele tips om de kans om slachtoffer te worden te verkleinen zijn:

  • Scherm bij het intoetsen van uw pincode de toetsen af.
  • Laat u niet afleiden. Ook niet als iemand zegt dat u bijvoorbeeld een bankbiljet of iets anders liet vallen. Denkt u dat het geld toch van u is? Stop dit dan in uw jaszak en niet in uw portemonnee.
  • Staat iemand te dicht bij u? Vraag voordat u gaat pinnen of deze persoon een stukje naar achteren gaat. Bent u met zijn tweeën? Laat dan de tweede persoon zorgen dat er afstand blijft.
  • Bent u toch slachtoffer geworden? Blokkeer dan direct uw pinpas en doe aangifte bij de politie.