Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Snel geld verdienen door je pinpas uit te lenen? Trap er niet in!

Laatst gewijzigd op:

Zeeland-West-Brabant - Een toenemend probleem: mensen die hun rekening laten misbruiken door criminelen die illegaal geld witwassen van bijvoorbeeld Vriend-in-Nood (VIN) fraude. De zogeheten money mules, geldezels of katvangers. De politie in Zeeland West-Brabant heeft dankzij een grootschalig onderzoek maar liefst 69 geldezels in beeld gekregen. De onderzoeksresultaten worden gedeeld met het Openbaar Ministerie, die zorgt voor passende straffen of maatregelen.

In slechts het eerste kwartaal van 2021 zijn er al 62 registraties van Vriend-in-Nood(VIN) fraude geweest, ook wel bekend als Whatsapp fraude. In 2020 waren dit er 36 en in 2019 slechts 15. Een enorme stijging, net als het geldbedrag dat criminele hiermee hebben buitgemaakt; in totaal ruim 135.000 euro in 2019 tegenover bijna 700.000 euro in 2020. In de periode januari tot juni 2021 is er alleen al ruim 200.000 euro buitgemaakt door criminelen. Niet alleen het aantal meldingen zijn hoger, ook het bedrag wat per melding afhandig wordt gemaakt is soms schrikbarend hoog.

VIN-fraude

Criminelen doen zich voor als een bekende via bijvoorbeeld Whatsapp en sturen een bericht dat zij dringend financiële hulp nodig hebben. De bekende zit bijvoorbeeld in het buitenland en heeft geen geld meer of kan ineens niet meer internetbankieren. Deze ‘bekende’ vraagt om snel geld over te maken. Hij of zij noemt persoonlijke informatie, die openbaar is op bijvoorbeeld social media accounts, en wint daarmee het vertrouwen van het slachtoffer. Het slachtoffer is zich vaak van geen kwaad bewust en maakt geld over via de link in Whatsapp. Via deze link wordt het slachtoffer echter veel geld afhandig gemaakt.

Kwetsbare jongeren

Criminelen ontvangen het geld van hun slachtoffer liever niet op hun eigen rekening. Om zelf buiten beeld te blijven, misbruiken ze de betaalrekeningen van anderen. Ze ronselen hen vaak online via social media of games met pakkende vacatures waarbij je snel en makkelijk geld kan verdienen. De criminelen worden eerst ‘vrienden’, want aan een vriend leen je makkelijk je pinpas met pincode uit. Vaak zijn de jongeren extra kwetsbaar, vanwege geldnood of een verstandelijke beperking. Het onderzoek toonde aan dat jongeren in de leeftijd van 16 tot 25 jaar het grootste percentage (60%) geldezels vormen.

Bekijk hier de video waarin we meer uitleg geven over geldezels.

Misdrijf

Criminelen helpen om geld wit te wassen is een misdrijf. De gevolgen hiervan kunnen iemand nog jaren achtervolgen. Banken maken namelijk altijd een melding van een verdachte transactie. Slachtoffers doen ook vaak aangifte. Onderzoek door de politie leidt dan vaak naar de rekening van de geldezel, die opdraait voor de schade en strafrechtelijk wordt vervolgd. Dit levert een strafblad op, met alle gevolgen van dien.

  • Met een strafblad wordt er geen Verklaring Omtrent Gedrag afgegeven. Dit kan een belemmering opleveren voor studie of een baan.
  • De geldezel komt op een speciale lijst (incidentenwaarschuwingsysteem financiële instellingen). Dit bemoeilijkt het aanvragen van financiële diensten, zoals het afsluiten van een hypotheek, nieuwe rekening of telefoonabonnement.

Trap er dus niet in! Geef nooit je bankpas met pincode aan een ander, ook niet in ruil voor een beloofd geldbedrag. En ben je je bankpas kwijt, laat deze dan altijd direct blokkeren door je bank zodat er geen misbruik van gemaakt kan worden.

Oplichters

Dankzij meldingen van banken en aangiftes van slachtoffers van VIN-fraude is het mogelijk voor de politie om geldezels op te sporen en aan te pakken. Er zitten echter vaak grote groeperingen achter de oplichting. De politie probeert dankzij de onderzoeken naar de geldezels en fraudemeldingen ook deze oplichters op te pakken. Daarnaast zet zij flink in op preventie. Als er geen geldezels meer zijn is het voor criminelen veel moeilijker om geld weg te sluizen.