Gezamenlijke controle ondermijning buitengebied Deurne

De politie en de gemeente Deurne hebben woensdag in gezamenlijkheid bezoeken gebracht aan bewoners in het buitengebied om in gesprek te gaan over ondermijnende criminaliteit. De weerbaarheid die er is, willen we daarmee versterken. Dat doen we preventief en repressief. We gingen in gesprek met bewoners en ondernemers.

Politieauto

Op woensdag 16 juni 2021 is een team van de politie samen op pad gegaan met medewerkers van de gemeente Deurne. Tientallen adressen in het buitengebied werden bezocht. Daarbij zijn geen grote misstanden aan het licht gebracht.

Bewoners of gebruikers van de panden reageerden positief. Het gesprek met bewoners en gebruikers van diverse panden is aangegaan om te waarschuwen voor ondermijnende criminaliteit in het buitengebied. Ook zijn ze geattendeerd  op contactmogelijkheden om criminaliteit te melden al dan niet anoniem. De signalen van ondermijning zijn er, maar weerbaar is men ook.

Haitske de Veen, Teamchef Basisteam Peelland: ‘Het is nodig onze ogen en oren open te hebben voor signalen voor deze vorm van criminaliteit. Weet dat criminelen actief zijn in het buitengebied en misbruik willen maken van jouw pand. Ga er niet op in. Herken ondermijning en maak melding.’

Greet Buter, Burgemeester Deurne: ‘In de gemeente Deurne moet iedereen veilig kunnen wonen en ondernemen. Samen kunnen we een vuist maken tegen criminele invloeden in het buitengebied. Een actiedag als deze maakt ons buitengebied weerbaarder en alerter.’

Ondermijnende criminaliteit, wat is dat eigenlijk?

De exacte definitie is moeilijk in één zin samen te vatten, maar grofweg betekent het de vermenging van onderwereld en bovenwereld. Praktijkvoorbeelden zijn er genoeg: De buurman die wiet verbouwt op zijn zolder. De landbouwer die een schuur verhuurt waarin een drugslab wordt ingericht. Vaten giftig afval die in de natuur worden gedumpt. Mensenhandelaren die hun slachtoffers dwingen tot prostitutie. Maar ook overlast gevende hangjongeren op een pleintje die ervoor zorgen dat omwonenden geen aangifte durven te doen

Je kunt maar één keer nee zeggen!

De afgelegen ligging van het buitengebied is aantrekkelijk voor criminelen en bieden bijvoorbeeld veel geld om een loods of schuur te huren. Het snelle, contante geld kan misschien aantrekkelijk zijn, maar je loopt grote risico’s als er illegale activiteiten in jouw pand plaatsvinden. Denk bijvoorbeeld aan flinke schade aan je pand, zoals doorgebroken muren, gaten in het dak en water- en brandschade. Maar ook draai jij vaak op voor de kosten van illegaal afgetapte elektriciteit of het opruimen van de aangetroffen kwekerij of het drugslaboratorium. Met een beetje pech sluit de burgemeester ook nog jouw pand. Bedenk altijd: je kunt maar één keer nee zeggen!

Komen er mensen ongevraagd op je erf?

  • Noteer kentekens, maak foto’s en onthoud hoe de mensen eruitzien.
  • Vraag rond in de omgeving: wie kent ze? Zijn ze ook al bij de buren geweest?
  • Overleg met de wijkagent.
  • Waarschuw de WhatsApp-groep van de buurt.

Wil je je woning, bedrijfspand, schuur, stal of loods verhuren?

  • Accepteer nooit contante betalingen, laat huur betalen via de bank.
  • Vraag om het originele identiteitsbewijs en maak een foto/kopie.
  • Is de huurder een bedrijf? Vraag bij de KVK gegevens op of kijk of het bedrijf een website heeft.
  • Is de huurder geen bedrijf maar ergens in dienst? Dan kun je vragen om een werkgeversverklaring en bel je de werkgever ter controle.
  • Maak goede afspraken met de huurder en leg deze vast

En als je het niet vertrouwt?

Zie je verdachte situaties in jouw omgeving of ben je benaderd door criminelen? Meld dit dan bij de politie via 0900-8844. Anoniem melden kan bij Meld Misdaad Anoniem  via 0800-7000 of op www.meldmisdaadanoniem.nl. Ga er in geen geval zelf op af!