Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Boodschap bij controles Enkhuizen: Meld criminaliteit!

Laatst gewijzigd op:

Enkhuizen - Op donderdag 24 juni vonden in en rond Enkhuizen integrale verkeerscontroles plaats. Er werd gecontroleerd op zaken als gebreken aan voertuigen, personen met openstaande boetes en de aanwezigheid van verboden middelen of voorwerpen. Ook een bedrijventerrein werd gecontroleerd. Tijdens de controles werden flyers uitgedeeld om inwoners alerter te maken op signalen van ondermijnende criminaliteit en hun meldingsbereidheid te vergroten.

Voor de controles op zes locaties in en rond Enkhuizen werkte de politie samen met het Openbaar Ministerie, de gemeente Enkhuizen, de Belastingdienst, de douane en de Koninklijke Marechaussee onder de noemer van het Regionaal Informatie en Expertisecentrum (RIEC) Noord-Holland. Het RIEC richt zich op de bestrijding van ondermijnende criminaliteit door informatie, expertise en krachten van verschillende overheidsinstanties te bundelen.

Er werden zo’n 250 voertuigen gecontroleerd. In totaal werden er 245 bekeuringen uitgedeeld, waarvan 180 voor snelheidsovertredingen, en er werd 1296 euro aan openstaande boetes geïnd. Vier mensen werden aangehouden wegens rijden onder invloed van drugs en een iemand voor rijden zonder geldig rijbewijs. Ook werden drie zogenaamde spookvoertuigen in beslag genomen, voertuigen die niet staan geregistreerd. Bij de controle van het bedrijventerrein werd een hennepkwekerij aangetroffen.

Boodschap aan inwoners: meld criminaliteit
Tijdens de controles werden meer dan driehonderd flyers uitgedeeld waarin staat wat er precies gebeurt als mensen (een vermoeden van) criminaliteit melden. Rob Janssen, teamchef Basisteam Hoorn: ‘Mensen hebben soms het idee dat het geen zin heeft om te melden. Ze denken dat er niets met hun melding wordt gedaan. Maar niets is minder waar. Met deze flyer leggen we uit welk proces er in gang wordt gezet en dat dit soms lang kan duren. Informatie van inwoners kan de start van een onderzoek zijn, maar ook het ontbrekende puzzelstukje waarmee een zaak wordt opgelost. Dus ook al zien mensen niet direct resultaat, melden heeft wel degelijk zin.’

Wat is ondermijnende criminaliteit?
Ondermijnende criminaliteit lijkt soms een ver-van-uw-bed-show, maar het is dichterbij dan u denkt. Want om hun illegale activiteiten te kunnen uitvoeren, maken criminelen gebruik van legale diensten van inwoners en bedrijven uit de bovenwereld. Zo worden zelfs diegenen zonder kwade bedoelingen, soms onder dwang, de criminaliteit in getrokken. Macht en geld verkrijgen is het doel en hierin speelt geweld vaak een grote rol.

Wat zijn mogelijke signalen?
Georganiseerde, ondermijnende criminaliteit is niet altijd gemakkelijk te herkennen. Maar wie zich bewust is van zijn omgeving kan mogelijke signalen opmerken. U ziet bijvoorbeeld alleen op vreemde uren activiteit bij een bepaald pand in uw wijk of op het industrieterrein. Of er woont iemand bij u in de straat die allerlei luxe goederen heeft, terwijl die persoon geen vaste baan heeft.

Meld, want ieder vermoeden telt!
U weet als geen ander wat er in uw straat of wijk gebeurt. Hebt u een vermoeden dat er iets niet klopt? Meld dit dan bij de politie via 0900-8844. Meldt u liever anoniem? Dat kan via Meld Misdaad Anoniem, 0800-7000.

Zie ook de video.