Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Zeven aanhoudingen na integrale controles

Laatst gewijzigd op:

Amsterdam - Bij integrale controles bij diverse woningen en voertuigen in het centrum van Amsterdam en in de jachthavens en op een bedrijventerrein in Amsterdam-Noord zijn afgelopen week zeven personen aangehouden voor bezit van en handel in verdovende middelen. Daarnaast namen agenten ruim 50 kilogram softdrugs en een vuurwapen met toebehoren in beslag.

Deze bevindingen zijn gedaan tijdens controles van de Ondermijningsbrigade: een overheidssamenwerking om op een snelle en effectieve manier zichtbaar in actie te komen tegen de gevolgen van de drugseconomie in de regio Amsterdam-Amstelland. De Ondermijningsbrigade is onderdeel van het RIEC (Regionaal Informatie en Expertise Centrum) dat zich richt op de aanpak van georganiseerde criminaliteit en ondermijning.

Man springt water in

Onderdeel van de controle was een grote verkeerscontrole op 173 voertuigen, 22 taxi’s en 49 brommers. Daarbij constateerden agenten vijf overtredingen door taxi’s en werden zeventien bekeuringen uitgeschreven voor onder meer rijden onder invloed, foute verlichting, het niet dragen van de autogordel en bellen achter het stuur. Bij controle van een zwarte Volkswagen Golf sprong één van de inzittenden met een hoeveelheid drugs het IJ in. Een andere inzittende van het voertuig verstopte vijftien wikkels onder een stoel. Na doorzoekingen werd bij de verdachte een grote hoeveelheid harddrugs in beslag genomen.

Illegaal bordeel

Bij de controle op een bedrijventerrein aan de Zamenhofstraat werd in één van de gecontroleerde 93 units een vuurwapen met patroonhouders en patronen aangetroffen. Tijdens een spookburgeractie stuitten agenten op een stashhouse voor coffeeshops op het Prinseneiland. Daar lag ruim 50 kilogram softdrugs. Bij een prostitutiecontrole kwam een als sekshuis ingericht pand op de Polijsterweg aan het licht. De Omgevingsdienst constateerde in de jachthavens bij controle van 500 boten in vijf gevallen overtredingen van de milieuwetgeving.

 

Bestuurlijk traject

De actie was een samenwerkingsverband van de politie Amsterdam met de Omgevingsdienst, Gemeente Amsterdam, UWV, Liander, de KMAR en het LIV (landelijk informatiecentrum voertuigcriminaliteit). Naast het strafrechtelijke traject maakt de politie naar aanleiding van de bevindingen ook twee bestuurlijke rapportages op. De gemeente zal zich beraden over bestuurlijke maatregelen, zoals het sluiten van betrokken woning.