Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Vreemde geur blijkt drugslab

Gepubliceerd op:

Tilburg - Een chemische lucht die vrijdag 30 april 2021 bij een loods op de Schoorweg werd geroken, bleek afkomstig te zijn van een drugslab. De politie hield de bewoner van het perceel, waar de loods gevestigd was, aan. Specialisten ruimen het lab op.

drugslab

Agenten die op onderzoek uitgingen naar de sterke chemische lucht, stuitte vrijdagmiddag rond 18.00 uur op een loods op het erf aan de Schoorweg. Toen zij binnenin de loods een kijkje namen, zagen zij dat de buitenzijde groter leek dan er binnen te zien was. Het vermoeden was dan ook dat er zich iets achter een gesloten ruimte afspeelde. Toen zij het geluid van machines hoorde en door een aantal kieren in de afgesloten ruimte vaten zagen staan, werd de situatie afgewacht totdat specialisten van de politie en de brandweer aanwezig waren. In verband met de veiligheid werd het pand vooraf onderzocht.

Drugslab

Omdat niet duidelijk was of er personen in het pand aanwezig waren, werden medewerkers van het arrestatieteam ingezet. Zij troffen uiteindelijk niemand aan. De brandweer verrichtte ondertussen metingen naar mogelijke gevaarlijke stoffen. Toen de situatie voor de politieagenten veilig bleek, werd de afgesloten ruimte bekeken. Hier trof de politie een werkend XTC-laboratorium aan, waar de werkzame stof van XTC werd geproduceerd, MDMA. Het lab wordt opgeruimd door de dienst Landelijke Faciliteit Ontmantelen (LFO). Zij zijn gespecialiseerd in het ontmantelen van dergelijke gevaarlijke opstellingen. De bewoner die in de tussentijd was gearriveerd, is aangehouden en zit vast voor verder onderzoek.

 

Hoe ruikt een drugslab?

De geurstoffen en de productielocatie ruiken chemisch. Meestal kunt u ook goed oplosmiddelen (onder andere aceton) ruiken. Kieren van niet gebruikte ramen en deuren worden daarom meestal afgedicht met bijvoorbeeld ‘purschuim’. Ook worden vaak afzuiginstallaties met koolstoffilters gebruikt die de lucht afvoeren via het dak. Zo wordt de geur hoog in de lucht gebracht. Regelmatig zitten drugslabs ook in de buurt van ‘stinkende’ buren zoals fabrieken en/of boerderijen (mestlucht).

Ga er nooit vanuit dat zolang u nog geen chemische geur ruikt, dat u veilig bent. Zorg dat u direct naar buiten gaat, zodra u een vermoedelijk drugslab ontdekt hebt.

Vindt u een mogelijke productieplaats, ga dan niet zelf aan de slag en vernietig geen sporen voor de politie.

  • Breng uzelf in veiligheid. Er is altijd gevaar voor giftige stoffen, gassen, brand en/of ontploffing.
  • Alarmeer de politie via 112 op enige afstand van het lab i.v.m. brand- en explosiegevaar en geef uw exacte locatie door en of er eventueel sprake is van brand of zichtbare rook. De politie zal, zo nodig, de brandweer en/of de LFO inschakelen.
  • Wilt u liever anoniem melding maken? Bel dan met “Meld Misdaad Anoniem” via 0800-7000.