Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Veertien aanhoudingen door EVA-team

Gepubliceerd op:

Den Haag, Alphen aan den Rijn - Het EVA-team (Executie Vonnissen Afgestraften) heeft afgelopen weken meerdere gezochte personen getraceerd en aangehouden. In april hield het team voor diverse zaken negen mannen aan en in mei tot nu toe vijf. De meest opvallende zaken staan hieronder beschreven.

Aanhouding

Begin mei werd een 23-jarige man aangehouden. Hij was door de rechtbank Noord-Holland veroordeeld tot 730 dagen gevangenisstraf voor diefstal met geweld in vereniging. Hij moest hiervoor nog 243 dagen uitzitten. Na onderzoek naar zijn verblijfplaats bleek dat hij vermoedelijk onderdak had bij een familielid. De man nam uiteindelijk zelf contact op met het EVA-team om zich te melden.

Ook een 31-jarige man die door de rechtbank Den Haag was veroordeeld tot 104 dagen gevangenisstraf vanwege Wegenverkeerswetfeiten en het uitgeven van vals bankbiljetten, hield het team begin mei aan. Hij is getraceerd in een telefoonwinkel in Alphen aan den Rijn, waar hij is aangehouden.

Later in mei hield het team drie andere mannen van  46, 44 en 49 jaar. De 49-jarige man die nog 6,4 jaar (2.363 dagen) celstraf heeft openstaan, is dinsdag 18 mei in Den Haag op de Molenbrink aangehouden. Hij was door het Gerechtshof ’s-Hertogenbosch veroordeeld vanwege deelname aan een criminele organisatie, opiumdelicten en witwassen.

Het team hield een 19-jarige man aan die gezocht werd door de Zweedse autoriteiten in verband met een zedenzaak waarvoor hij nog een straf van 2100 dagen moet uitzitten. Dit gebeurde op dinsdag 13 april. Op dezelfde dag werd ook een 47-jarige man aangehouden vanwege opiumdelicten. Hij zit nu zijn gevangenisstraf van 75 dagen uit.

EVA-Team

Deze zeven aanhoudingen en de zeven andere werden gedaan door het EVA-Team. Dit team houdt zich voor de politie eenheid Den Haag actief bezig met de opsporing en aanhouding van veroordeelden die zich aan hun opgelegde straf proberen te onttrekken. Veroordelingen voor overvallen, woninginbraken en straatroven hebben bij de opsporing van gesignaleerden voor het EVA-Team de prioriteit, maar ook in het geval van schadevergoedingsmaatregelen of opgelegde geldboetes kan een veroordeelde rekenen op een bezoek van het EVA-team.