Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Aanhoudingen en invallen na drugsonderzoek

Gepubliceerd op:

Emmen - De politie heeft vrijdag bij verschillende invallen vijf personen aangehouden. De politie-inzet komt voort uit een lopend drugsonderzoek. De zes invallen vonden plaats in Emmen, Nieuw Dordrecht, Den Haag en Utrecht. Het vijftal wordt verdacht van deelname aan een criminele organisatie gericht op de import van harddrugs uit Zuid-Amerika.

embleem, logo, detail, close-up, algemeen, Foto: Korpsmedia / Peter Monteny

Gelijktijdige invallen
De inzet van de politie startte vrijdag in de vroege ochtend. Op gelijktijdige momenten werden invallen gedaan op drie plaatsen in Emmen, een in Nieuw-Dordrecht, een in Den Haag en een in Utrecht. De verdachten werden op datzelfde moment aangehouden. Het gaat om vier mannen uit Emmen (52,52, 48 en 22 jaar) en een man uit Den Haag (45). Na de invallen zijn doorzoekingen in de panden gedaan. Er zijn diverse goederen in beslag genomen voor verder onderzoek. Het gaat om vier auto’s, een motor, contant geld, munitie en een voorwerp dat lijkt op een vuurwapen en nader onderzocht moet worden.

Inzet specialistische diensten
De aanhoudingen werden gedaan door de zogenaamde Ondersteuningsgroep. Dit is een aanhoudingseenheid van de politie die wordt ingezet bij complexe en risicovolle aanhoudingen. Bij de doorzoekingen werd gebruik gemaakt van de expertise van Defensie. Defensie beschikt over gespecialiseerde zoekteams die moeilijke zoekopdrachten kunnen uitvoeren, bijvoorbeeld in zeer kleine ruimtes, of in ruimtes met weinig of geen licht en ook in onveilige situaties. De zoekspecialisten gebruiken tijdens hun werkzaamheden al hun zintuigen om veranderingen in de omgeving te ontdekken en ook maken ze gebruik van geavanceerde middelen als een grondradar. Met een grondradar kan een zoekteam tot enkele meters in de bodem te kijken. Andere apparatuur wordt gebruikt om door muren en objecten te kijken om bijvoorbeeld verborgen ruimtes te ontdekken.

Verdachten in de beperkingen
Het onderzoek wordt voortgezet. De verdachten zijn ingesloten voor verhoor en gaan in de beperkingen. Dit houdt in dat zij alleen contact mogen hebben met hun advocaten. Vanwege de beperkingen kan inhoudelijk ook niet meer over het onderzoek worden gedeeld.