Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Aangevers helpen politie met camerabeelden

Gepubliceerd op:

Goes - In het weekend van 10 en 11 april jl. werden in Goes Zuid, in de Beukenstraat en de Populierenstraat, meerdere auto’s bekrast. De politie stelde een onderzoek in.

Inmiddels zijn er zes aangiftes binnengekomen van vernielingen van auto’s. Buurtbewoners hielpen de politie door zelf ook onderzoek te doen. Er werden onder meer camerabeelden afgestaan aan de politie. Hierop werden de (jonge) daders herkend.  

De gegevens van de drie jonge vernielers zijn bekend bij de politie. Het gaat om jongens van 13 en 14 jaar oud. Ze zijn allemaal afkomstig uit de gemeente Goes. De jongens hebben een uitnodiging gekregen om een verklaring af te leggen bij de politie. De schade zal, indien mogelijk, door hun ouders betaald moeten worden, omdat de jongens nog minderjarig zijn.

Halt

Over de verdere afhandeling van deze zaak wordt op een later moment een beslissing genomen. Eén van de mogelijkheden om jonge daders te straffen is een zogenoemde HALT-afdoening. Dit kan alleen als de jongere en zijn/haar ouders hiermee instemmen en de jongere nog niet eerder een straf heeft gekregen via het Openbaar Ministerie. Via Halt kan ook de ontstane schade afgewikkeld worden. Verzekeringsmaatschappijen vergoeden een bewust gemaakte schade namelijk niet. Op de website www.halt.nl vindt u meer informatie.

'Camera in Beeld'

De politie is op het spoor van de verdachten gezet door camerabeelden. Steeds meer particulieren beveiligen hun eigendommen met camera’s. De politie gebruikt in haar dagelijks werk vaak camerabeelden om zaken op te lossen. Om te weten waar camera’s geïnstalleerd zijn en wat zij ‘zien’ maakt de politie gebruik van een databank genaamd: ‘Camera in Beeld’. Door het gebruik van deze databank kan de politie sneller zien waar in de buurt van een misdaad zich camera’s bevinden die beelden van een dader hebben opgenomen. Op deze manier kunnen daders sneller worden gepakt.

 

‘Camera in Beeld’ geeft aangemelde camera’s weer op een overzichtskaart van een buurt. Als er een misdrijf gepleegd is in de buurt, dan kijkt de politie op de overzichtskaart om te zien waar aangemelde camera’s hangen. Er wordt dan contact opgenomen met de eigenaar van de camera om samen te bekijken of er beeldmateriaal is van het misdrijf. De politie kijkt dus niet mee via een beveiligingscamera. Wilt u meer informatie, of wilt u zich aanmelden bij de databank, kijk dan op de themapagina Camera in Beeld.