Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Bankpasfraudeurs op heterdaad betrapt

Gepubliceerd op:

Hilversum - Woensdag 10 november kon de politie twee mannen op heterdaad betrappen na een melding van bankpasfraude. Een 66-jarige vrouw deed aangifte van spoofing nadat zij werd gebeld door een ‘medewerker van haar bank’. Hierna kon de politie in actie komen en voorkomen dat haar bankpas werd meegenomen en de vrouw fors gedupeerd werd.

Stockfoto spoofing

Tijdens het telefoongesprek met de zogenaamde bankmedewerker wisten zij te bewerkstelligen dat de vrouw haar adresgegevens en pincode doorgaf. Volgens de zogenaamde bankmedewerker zou haar bankrekening leeggehaald zijn en om meer fraude en schade te voorkomen werd haar bankpas om 16:00 uur dezelfde dag nog opgehaald.

Gelijk actie ondernemen
Uit angst en wantrouwen besloot zij direct naar het politiebureau te gaan. Na haar melding werd direct actie ondernomen. Twee politieagenten zijn ingezet om buiten de woning te posten en twee verstopten zich in de woning. Daarnaast was de politie zichtbaar in de wijk aanwezig. Dankzij de aanwezigheid van de verschillende agenten, konden zij de verdachten goed in de gaten houden. Nadat de verdachte de bankpas in ontvangst nam, gingen de agenten direct over tot aanhouding. De verdachte vluchtte naar buiten en zette het op een rennen. Mede dankzij een alerte burger die de verdachte blokkeerde op zijn vluchtroute, konden agenten hem aanhouden. De andere verdachte is later aangehouden.

Blijf alert
Ondanks de vele voorlichtingscampagnes komt het helaas nog te vaak voor dat kwetsbare en ouderen slachtoffer worden van spoofing. Eerder dit jaar publiceerde wij dit artikel over een zelfde soort situatie waarbij een bejaard echtpaar uit Lelystad bijna slachtoffer werd van bankpasfraude. Dankzij de alertheid van de echtgenoot, de echte bankmedewerker en de politie is de verdachte aangehouden.

Blijf in gesprek met elkaar, let op elkaar en voorkom spoofing. Bij twijfel bel 0900-8844.