Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Aanhouding wegens opruiing op sociale media

Laatst gewijzigd op:

Utrecht - De politie hield in een onderzoek naar opruiing een 17-jarige verdachte uit Zeist aan. De jongen wordt er van verdacht op sociale media dreigende en opruiende uitlatingen te hebben gepost waarbij hij opriep om vanavond te gaan rellen in Utrecht.

Jongen aangehouden voor opruiing

Onderzoek van de politie leidde tot zijn identiteit en woonplaats. Hij werd donderdagavond 25 november in zijn woonplaats aangehouden. De verdachte is ingesloten en wordt verhoord. De politie sluit meerdere aanhoudingen niet uit.

Opruiing
Naast de handhaving van de openbare orde op straat, investeert de politie intensief in de opsporing van mensen die op strafbare feiten als opruiing of andere strafbare feiten plegen. Hieronder valt ook opruiing; het al dan niet via social media aanzetten tot strafbare feiten. Opruiing is een strafbaar feit. ‘Opruiing is een strafbaar feit, niet alleen het plaatsen van dit soort berichten, maar ook het delen ervan. Voor dit soort vergrijpen krijg je een strafblad en dat heeft grote gevolgen voor je toekomst. Dus plaats of deel dit soort berichten niet en blijf thuis. Ook voor minderjarigen zijn er stevige straffen en grote gevolgen. Door je strafblad kun je bijvoorbeeld moeilijker een baan of een stage krijgen. Daar kun je heel lang last van houden.  Op onze website is meer informatie te vinden over de maatregelen rondom corona.

Ziet u dat er in uw omgeving wordt opgeroepen tot ongeregeldheden of heeft u andere informatie die voor ons van belang kan zijn? Neem dan contact met ons op via het meldformulier op politie.nl of 0900-8844.