Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Vriendengroep steelt fiets onder bedreiging van een (nep-)wapen

Laatst gewijzigd op:

Tilburg - Een 15 jarige Tilburger is vrijdag in de vroege avond van zijn fiets beroofd door een groepje jongens waar hij zelf deel van uit maakte. Daarbij werd hij bedreigd met een (nep) vuurwapen. Toen het hij zijn fiets terug wilde pakken kreeg hij bovendien een klap met een step op zijn hoofd.

Vrijdag rond 17.30 uur kreeg het slachtoffer het aan de stok met een groepje vrienden op het Stuivesandplein in Tilburg. Eén van die jongens liet een (nep-)wapen zien, waarna een andere jongen de fiets meenam. Het slachtoffer ging de dader achterna, maar werd met een step tegen zijn voorhoofd geslagen. Nadat hij hulp zocht bij een nabijgelegen supermarkt, werd de politie gebeld.

Aangezien het slachtoffer de dader met het nepwapen kende is de politie daar meteen op bezoek gegaan. De jongen en zijn ouders werkte direct mee en toonde het nepwapen, wat een plastic speelgoedwapen bleek te zijn. Dat is in beslaggenomen en vernietigd.  De fiets is nog niet aangetroffen. Gezien de leeftijd van de jongens en het feit dat zij elkaar kenden zal de politie vooral bemiddelend opgetreden in het voorval.

De jonge verdachte (15) nam met het tonen van dit nepwapen wel een enorm risico. De politie gaat er bij de behandeling van een dergelijke melding altijd van uit dat het om een echt wapen gaat en neemt daarbij geen risico. Dat kan tot levensgevaarlijke situaties leiden waarbij de politie misschien zelfs moet schieten.  Als je met een nepwapen dat geschikt is om iemand mee te bedreigen op straat rondloopt, dan is dat een misdrijf. Je kunt tot wel negen maanden gevangenisstraf krijgen of een geldboete tot 20.500 euro. Als je met een CE-goedgekeurd speelgoedwapen voor een dreigende situatie zorgt, dan is dat een overtreding. De straf die hierop staat is ook stevig: een geldboete die kan oplopen tot 8.200 euro.