Politie, gemeenten en scholen in kop van Limburg zetten mobiele escaperoom in om over sextortion te praten

“Marije, ik heb je account gehackt en nu heb ik een paar pikante foto’s van jou. In deze mail stuur ik je alvast een voorproefje. Wil je niet dat deze foto’s online komen, dan wil ik dat je mij betaalt in Bitcoins. Doe je dit niet, dan lek ik alle foto’s online en stuur ik ze naar jouw ouders en vrienden.”

Zo begint de escaperoom ‘Bl@ckmail’ die in de Week van de Mediawijsheid naar verschillende scholen in Gennep en Venray komt. In de mobiele escaperoom, die gebouwd is in een politiebus, krijgen jongeren 20 minuten de tijd om vier opdrachten te doen. Als ze alle opdrachten succesvol afronden en de juiste codes invoeren, voorkomen ze dat de foto’s van Marije online komen.

In gesprek over schaamte en digitale veiligheid

“Uit cijfers van de politie blijkt al enige tijd dat vormen van digitale criminaliteit relatief gezien het hardste stijgen”, zegt burgemeester Teunissen van Gennep. “Reden voor mij en mijn collega burgemeesters van Venray, Bergen en Mook en Middelaar om dit gezamenlijk aan te pakken en er voor te zorgen dat minder inwoners slachtoffer worden van deze praktijken. We willen dit doen door de verschillende doelgroepen bewust te maken van het fenomeen.” De mobiele escaperoom is ontwikkeld met als doel om jongeren cyberbewust te maken en te wijzen op de risico’s van sextortion. De escaperoombus komt begin november voor het eerst naar Limburg. Sylvia Laurensse, cybercrimeteam politie Limburg: “We werken bij preventie activiteiten bij voorkeur samen met andere partners zoals gemeenten en scholen om zo samen de vele vormen van cybercriminaliteit te voorkomen. Vandaag zijn we bij het Elzendaalcollege in Gennep maar we gaan deze week ook nog naar het Raaylandcollege en Gilde Opleidingen in Venray.” Sextortion, dat wil zeggen afpersing waarbij gedreigd wordt met het openbaren van seksueel getint materiaal zoals foto’s of filmpjes, is een vorm van cybercriminaliteit die helaas steeds vaker voorkomt De afperser wil meestal geld of juist meer pikante foto's of video's van het slachtoffer. De impact is enorm en het kan je nog jarenlang achtervolgen. Ook jongeren zijn er steeds vaker slachtoffer van. Door schaamte doen zij vaak geen aangifte. “Met deze escaperoom willen we jongeren bewuster maken van het fenomeen, de schaamte doorbreken en hen tips geven om het te voorkomen. Het spel zelf helpt hierbij, want in de opdrachten komen verschillende aspecten van sextortion terug. Het belangrijkst is het gesprek na afloop. In dit gesprek ligt de focus op het voorkomen van slachtofferschap en online veiligheid, maar praten we ook over schaamte en wat je kunt doen als je toch slachtoffer bent geworden”. Vanuit andere gemeenten in Limburg is er ook al interesse getoond in deze escaperoom. “We verwachten dat na deze succesvolle eerste inzet meer Limburgse gemeenten volgen, om zo nog meer jongeren te kunnen bereiken.”