Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Getuigen maken het verschil: Verdachte babbeltruc aangehouden, aangevers gezocht

Laatst gewijzigd op:

Utrecht - Bij een woning in de Ceramstraat in Utrecht vond op 11 oktober een babbeltruc plaats. Dankzij oplettende personen in de omgeving van deze woning is er een 25-jarige man uit Nieuwegein opgepakt. De politie doet onderzoek naar een tweede verdachte en vermoedt dat de mannen meer babbeltrucs hebben gepleegd met dezelfde werkwijze. De politie roept mensen uit die omgeving daarom op zich te melden, als ze onlangs met eenzelfde smoes zijn benaderd.

Bij verschillende woningen in Utrecht werd aangebeld met dezelfde smoes: de mannen kwamen de meterstand van het water opnemen.  Helaas werden de meeste bewoners na het bezoek van de ‘monteurs’ beroofd van waardevolle spullen. De politie heeft tot nu toe zeven aangiften hierover opgenomen.

Ook slachtoffer geworden?
De politie pakt dit soort signalen zeer serieus op en vraagt mensen zich te melden als ze onlangs met eenzelfde smoes zijn benaderd.  Dus, bent u hier ook slachtoffer van geworden of heeft u meer informatie? Neem dan contact op met de politie via tel. 0900-8844. Anoniem melden kan ook via Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000 of www.meldmisdaadanoniem.nl.

Pas op voor babbeltrucs!
Babbeltrucs zijn smoesjes waarmee oplichters proberen mensen te beroven van uw geld, waardevolle spullen, sieraden, handtas of bankpas. De oplichters ogen vaak betrouwbaar. Ze komen aan de deur, bellen op of spreken u aan op straat. Ze zeggen bijvoorbeeld dat ze van de bank zijn, van de thuiszorg, dat ze de meterstand komen opnemen of vragen u of hun kind bij u naar het toilet mag.

  • Wees voorzichtig: open de deur niet helemaal en gebruik een kierstandhouder of deurketting.
  • Vraag altijd een legitimatiebewijs als iemand namens een instantie of bedrijf komt.
  • Medewerkers van banken, verzekeringsmaatschappijen, thuiszorginstellingen en dergelijke komen nooit zonder afspraak bij u thuis voor financiële zaken. Vraag hen later terug te komen en bel naar de instantie om hun verzoek te controleren.
  • Geef nooit uw pinpas en/of pincode af. Een bank of de politie vraagt daar nooit naar.
  • Bewaar altijd uw pinpas en pincode apart.
  • Laat onbekenden niet binnen, hoe betrouwbaar of onschuldig ze ook ogen. Er zijn verhalen bekend van kinderen die vragen of iemand wil meewerken aan een werkstuk en er vervolgens vandoor gaan met geld en sieraden. U kunt hen vragen terug te komen als u niet meer alleen thuis bent.