Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Onderzoek babbeltrucs in volle gang

Gepubliceerd op:

Utrecht - Vorige week vond bij een woning in de Ceramstraat een babbeltruc plaats. Dankzij oplettende personen in de omgeving van deze woning, kon de politie een 25-jarige man uit Nieuwegein aanhouden. De rechter-commissaris verlengde onlangs zijn hechtenis met 14 dagen. De politie doet onderzoek naar een tweede verdachte en vermoedt dat de mannen meer babbeltrucs hebben gepleegd met dezelfde werkwijze. De politie roept mensen uit die omgeving daarom op zich te melden, als ze onlangs met eenzelfde smoes zijn benaderd.

Uit het onderzoek is vastgesteld dat in de periode rond 11 oktober een aantal babbeltrucs plaatsvonden. Het gaat om slachtoffers woonachtig in de directe omgeving van de Ceramstraat in Utrecht. Het onderzoek richt zich op betrokkenheid van de aangehouden verdachte bij enkele babbeltrucs bij deze gedupeerden. In alle gevallen is er sprake geweest van een onderzoek naar waterlekkage door een fictief waterbedrijf.  Door aanhoudendheid van de ‘monteurs’ wisten zij de bewoners te overtuigen en konden zij de woning betreden, waarna er diverse waardevolle goederen werden weggenomen. Slachtoffers verkeren vaak in een kwetsbare positie van hun leven, zijn over het algemeen hoogbejaard en hebben soms daarbij te maken met vormen van dementie. Hetgeen de opsporing van verdachten vaak bemoeilijkt omdat herkenningen en goede signalementen vaak ontbreken.

Opvallende reeks babbeltrucs 
De politie constateert de afgelopen weken een aantal babbeltrucs waarbij sprake is van deze wijze van opereren. Steeds maakt men meldingen van een situatie waarbij sprake is van een vermeend defect in de watertoevoer. Vanaf 1 september tot en met heden is dat in vijftien gevallen het geval geweest. Het totaal aangiften van babbeltrucs in de stad Utrecht is vanaf 1 september van dit jaar negentien. Dat is lager dan dezelfde periode in 2020.  Toen waren het er 27. De politie sluit niet uit dat het werkelijke aantal hoger kan zijn, omdat ervaring leert dat slachtoffers uit schaamte geen aangifte doen of omdat zij zich niet realiseren dat zij het slachtoffer zijn geweest van oplichting omdat de vermissing van waardevolle goederen pas later wordt ontdekt en zij dan niet de koppeling maken met het eerdere bezoek van het 'waterbedrijf'. 

Ook slachtoffer geworden?
De politie pakt dit soort signalen zeer serieus op en vraagt mensen zich te melden als ze onlangs met eenzelfde smoes zijn benaderd. Wilt u meer weten over dit onderwerp? Klik dan hier. Bent u  slachtoffer geworden van een babbeltruc of heeft u meer informatie? Neem dan contact op met de politie via tel. 0900-8844. Anoniem melden kan ook via Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000 of www.meldmisdaadanoniem.nl.

#foto betreft een stockfoto