Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Aanhouding voor handel in illegaal vuurwerk

Laatst gewijzigd op:

Utrecht - De politie hield woensdag 27 oktober 2021 een 22-jarige man uit Vleuten aan na de vondst van ongeveer 61 kilo illegaal vuurwerk. Het zware, illegale vuurwerk lag onder andere opgeslagen in zijn ouderlijk huis en zorgde voor een zeer gevaarlijke situatie voor de directe omgeving.

Arrestatie op heterdaad voor handel in illegaal vuurwerk

De politie kwam de verdachte op het spoor door berichten van de man op het social media platform ‘Telegram’. Daar bood de 22-jarige verdachte zijn illegale handelswaar aan en bracht dit op bestelling rond. Woensdag 27 oktober betrapte de politie de man na het afleveren van zo`n bestelling.

Opgeslagen in en rondom huis

Bij doorzoeking van zijn auto, woning en schuur werd zo'n 61 kilo aan illegaal vuurwerk gevonden. De vondst bestond onder andere uit 500 nitraten, 63 cobra's, 186 mortieren en 5 lawinepijlen. Dit vuurwerk is in beslag genomen en door een gespecialiseerd bedrijf afgevoerd. Ook namen de agenten meer dan 3000 euro aan cashgeld in beslag genomen. De 22-jarige man zit niet meer vast, maar blijft wel verdachte in het onderzoek.

Levensgevaarlijke situaties

De aanwezigheid van illegaal vuurwerk in en rondom woningen kan zorgen voor levensgevaarlijke situaties. Niet alleen de bewoners, maar ook de buurt liep hierdoor enorm gevaar. Het afsteken van het vuurwerk zorgt daarnaast voor overlast en gevaar. Het is om die reden dat we hard optreden tegen illegaal vuurwerk.

Strafblad

Zowel het verkopen als het (online) kopen van illegaal vuurwerk is strafbaar en een misdrijf. Dit betekent dat de een veroordeling voor de (ver)koop van, het bezit van en/of de handel in illegaal vuurwerk, naast mogelijk een gevangenisstraf, een aantekening op een strafblad oplevert.

Melden

Meld signalen of vermoedens van vuurwerk en de handel ervan (op social media en daarbuiten) via 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem (0800-7000). Zo kunnen wij actie ondernemen en gevaarlijke situaties voorkomen. Kijk voor antwoorden op vragen over (het bezit van) vuurwerk op onze themapagina.