Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Grote ondergrondse hennepkwekerij aangetroffen

Gepubliceerd op:

Wijchen - Tijdens een controle van politie, gemeente en Liander is een ondergrondse hennepkwekerij aangetroffen in een bedrijfspand aan de Nieuweweg in Wijchen. In totaal zijn er ruim 1300 hennepplanten aangetroffen, in beslag genomen en deze zullen worden vernietigd.

De hennepkwekerij was te bereiken via een speciaal luik. Naast de planten werden er diverse goederen aangetroffen ten behoeve van de hennepteelt. Ook was er sprake van diefstal van stroom. De politie vermoedt dat er al eerdere oogsten zijn geweest. Het onderzoek loopt volop. Vooralsnog is er niemand aangehouden.

Levensgevaarlijk

Kwekerijen – helemaal met deze omvang - zijn levensgevaarlijk vanwege brand- en ontploffingsgevaar door kortsluiting, oververhitting of lekkage. Het opsporen en ontmantelen ervan heeft dan ook hoge prioriteit.

Het helpt enorm als verdachte signalen bij de politie worden gemeld. Denk aan een sterke hennepgeur, onbekende en opvallende voertuigen op bijzondere tijdstippen, uitgebreide timmeractiviteiten en bijvoorbeeld een zoemend of ronkend geluid van de afzuiging. Melden kan via 0900-8844 of volledig anoniem via 0800-7000.

Ondermijning

Panden voor hennepkwekerijen worden veelal gehuurd door criminelen. Zo ook het bedrijfspand in Wijchen. De politie vraagt ook verhuurders om alert te zijn op ondermijnende activiteiten in hun panden. Het is van groot belang om dit gezamenlijk tegen te gaan.

In Tweestromenland is er daarom het Ondermijningsteam Tweestromenland. Deze bestaat uit de zes gemeenten in Tweestromenland (Wijchen, Druten, Heumen, Beuningen, Berg en Dal en West Maas & Waal), de omgevingsdienst, Liander en de politie.

^SV 2021468534