Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

19 money mules verhoord in onderzoek

Laatst gewijzigd op:

Den Haag - De politie heeft in een onderzoek naar geldezels 19 verdachten verhoord. De personen, allemaal uit Den Haag, worden ervan verdacht als moneymule betrokken te zijn bij het plegen van Vriend-In-Noodfraude. Dat houdt in dat zij hun rekening hebben laten misbruiken door criminelen.

Het onderzoek leidde uiteindelijk naar deze verdachten. De verdachten zijn vorige week ontboden op het politiebureau om te worden verhoord. Zeven verdachten kregen een boete van 300 tot 600 euro en vier een OM-hoor. Zij moeten hun verhaal bij de officier van justitie doen. Drie zaken werden geseponeerd en met één verdachte werd een stopgesprek gevoerd. De overige verdachten krijgen nog een uitslag van het openbaar ministerie.

De politie zet in op de opsporing van geldezels om cybercriminelen achter fraude via Whatsapp [en andere vormen van cybercrime, gedigitaliseerde criminaliteit of internetoplichting] aan te pakken. Op die manier vergroot de politie de kans om bij de hoofddaders uit te komen. Het accent ligt op het verstoren van het criminele proces. Hiermee voorkomt de politie meer slachtoffers van cybercriminaliteit.

Geldezels

Money mules, ofwel geldezels of katvangers, zijn mensen die criminelen ronselen om hun bankrekening te laten misbruiken voor het witwassen van crimineel geld. Een money mule is hiermee, vaak onbewust, schuldig aan het witwassen van illegaal geld, terwijl de crimineel anoniem blijft.

Criminelen proberen money mules op een sluwe manier te strikken en over te halen hun bankpas en pincode af te staan. Dit gebeurt steeds vaker via social media, bijvoorbeeld via Instagram, Facebook of Snapchat of via advertenties waar je op reageert. Maar we zien ook dat money mules vaak geronseld worden op plekken waar veel jongeren samen komen: op een feestje, onderweg, op straat of op het schoolplein.

De gevolgen voor money mules zijn groot. Een money mule moet het gestolen geld altijd terugbetalen. Ook is de kans groot dat je:

  • een strafblad krijgt;
  • een enorme schuld krijgt. Jij bent namelijk verantwoordelijk voor het vergoeden van de schade;
  • geen bankrekening (meer) kunt openen;
  • moeilijker aan een baan komt;
  • geen lening kunt afsluiten voor het kopen van een huis.

Voorkom dat je een money mule wordt

  • Geef nooit je bankpas en pincode aan iemand anders
  • Stel je rekening niet aan iemand anders beschikbaar.
  • Ga niet zo maar in op vacatures waar je snel en gemakkelijk veel geld kunt verdienen.
  • Lijkt iets te mooi om waar te zijn? Dan is het dat vaak ook.