Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Vier personen op heterdaad aangehouden voor bankhelpdeskfraude

Laatst gewijzigd op:

Heukelom - Drie mannen en een vrouw zijn dinsdag 5 oktober op de A65 aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij een bankhelpdeskfraude.

xx

Een meldster uit Heukelom waarschuwde de politie nadat haar moeder dinsdag was gebeld door een persoon die zich voordeed als een bankmedewerkster en dat er later iemand bij haar thuis haar bankpas zou op komen halen. De meldster vertrouwde het niet en toen er ’s avonds daadwerkelijk iemand aan de deur kwam, is direct de politie gealarmeerd. De man is weggegaan in een auto. Agenten hebben de auto omstreeks 19.50 uur op de A65 bij Berkel-Enschot kunnen stoppen. De vier inzittenden zijn aangehouden. Het gaat om een 20-jarige vrouw uit Rotterdam, 18-jarige en 19-jarige man uit Rotterdam en een 23-jarige man uit Krimpen aan den IJssel. De vier verdachten zitten vast voor verder onderzoek.

Hoe voorkom ik dat ik slachtoffer word van bankhelpdeskfraude?

  • Laat een ‘bankmedewerker’ nooit uw geld overmaken naar een andere rekening. Doe dit ook niet zelf als de nepbankmedewerker dat aan u vraagt. Uw bank zal u namelijk nooit vragen om uw geld naar een andere rekening over te maken.
  • Twijfelt u of u een oplichter aan de telefoon hebt? Ook bij lichte twijfel: verbreek de verbinding direct. Zoek zelf het juiste telefoonnummer van de bank. Dan kunt u de bank terugbellen en vragen of het klopt wat u is verteld en wat u werd gevraagd te doen. U kunt ook altijd uw bankkantoor bezoeken en uw ervaring delen.
  • Deel nooit uw pin- en/of inlogcodes. Geef ook nooit uw bankpas af, ook niet wanneer deze doormidden is geknipt. De chip werkt dan nog waardoor oplichters geld kunnen pinnen.
  • Installeer geen software anders dan de normale bankieren-app.