Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Rijbewijs ingevorderd na weigering bloedproef

Gepubliceerd op:

Hulst - Omstreeks 02.30 uur, op zaterdag 9 oktober, zagen agenten een auto met hoge snelheid het Brouwersplein in Hulst oprijden. De auto stopte en de inzittenden stapten uit. De agenten wilden bij de bestuurster een blaastest afnemen, vanwege haar opvallende rijgedrag.

De vrouw weigerde dit, ook na twee maal vorderen door de agenten, en werd hierop aangehouden. Op het bureau is haar uitgelegd wat de consequentie zou zijn van een weigering –haar rijbewijs zou direct worden ingevorderd- en toen wilde ze wel meewerken. Ze blies een F op het blaasapparaat. (Dit betekent dat ze teveel heeft gedronken om nog te mogen rijden.) Omdat de agenten ook nog een XTC-pil aantroffen bij de vrouw deden ze ook nog een speekseltest. Die bleek positief op het gebruik van cocaïne en amfetamine.

Hierop werd een GGD-arts gewaarschuwd om een bloedmonster van de vrouw af te nemen. De arts kwam ter plaatse en wilde bloed afnemen bij de vrouw. Toen wilde ze ineens weer niet meewerken. Wederom werden de consequenties aan haar uitgelegd, maar de vrouw bleef weigeren. Het rijbewijs van de 40-jarige vrouw uit Hulst is ingevorderd.

Een officier van justitie bepaalt de verdere afhandeling van de zaak. Binnen drie dagen moet het document door de politie doorgestuurd worden naar de officier. Die bepaalt binnen tien dagen of de vrouw haar kleinood terugkrijgt. In die tijd is de vrouw strafbaar als ze een voertuig bestuurt waarvoor een rijbewijs nodig is.