Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Aanhouding en ontruiming na plofkraak in Duitsland

Laatst gewijzigd op:

Venlo - De politie heeft rond 05.30 uur vannacht in Venlo een 31-jarige man uit Amsterdam aangehouden vanwege mogelijke betrokkenheid bij een plofkraak in Duitsland afgelopen nacht. Het betrokken voertuig, dat werd achtergelaten op de Gebroeders Wienerstraat, wordt momenteel door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) onderzocht op mogelijk explosief materiaal. Uit voorzorg is het gebied afgezet en zijn een deel van een flat en een aantal woningen (in totaal ongeveer 65 bewoners) in de directe omgeving ontruimd.

stockfoto

De plofkraak vond in de nacht van donderdag op vrijdag om iets voor 4:00 uur plaats in de buurt van Dortmund (Duitsland). Na een zoekactie op Duits grondgebied werd het betrokken voertuig middels een GPS-tracker in Venlo aangetroffen. In de omgeving kon even later een verdachte worden aangehouden die voldeed aan het opgegeven signalement. De politie is nog op zoek naar twee andere verdachten die zich in het voertuig begaven.

De EOD onderzoekt het voertuig op mogelijk explosief materiaal. Het gebied is uit voorzorg afgezet en een flat en een tiental andere woningen zijn uit voorzorg ontruimd. Bewoners worden elders opgevangen.


Getuigen gezocht
De politie komt graag in contact met getuigen die iets hebben gehoord of gezien dat mogelijk met de plofkraak te maken heeft en die zich nog niet bij de politie hebben gemeld. Ook wanneer u beschikt over camerabeelden uit de omgeving en u hierover nog geen contact gehad met de politie, dan horen we graag van u.

 

Update 14.30 uur

De situatie is onder controle. Een deel van de inhoud van het voertuig is door de EOD veiliggesteld. Dit door het ontstekingsmechanisme fysiek te scheiden van het explosieve materiaal. 

De PD is opgeheven. EOD neemt materialen mee voor verder onderzoek. Betreffende voertuig wordt afgesleept en zal ook elders nader onderzocht worden. Bewonders kunnen weer veilig hun woning in.