Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Herzieningsverzoek juiste stap in zaak Arnhemse Villamoord

Gepubliceerd op:

Arnhem - De politie in Oost-Nederland is geschrokken van de recente uitzendingen van KRO-NCRV over de Arnhemse Villamoord, waarin het handelen van de politie ter discussie wordt gesteld. In de documentaireserie wordt getwijfeld aan de professionaliteit en integriteit van de politiemedewerkers en de officier van justitie die destijds betrokken zijn geweest bij het onderzoek. Deze zaak heeft geleid tot veroordelingen tot lange gevangenisstraffen met grote impact op betrokkenen. In de documentaire is tevens aangekondigd dat er een herzieningsverzoek ingediend gaat worden.

In de rechtbank

Burgers moeten kunnen vertrouwen op de integriteit van de politie. Het is van belang dat genoemde – serieuze - aantijgingen zorgvuldig worden onderzocht. Hiervoor zijn verschillende opties overwogen. Uitkomst hiervan is dat het aangekondigde herzieningsverzoek de enige juiste manier is om hier goed onderzoek naar te laten doen.

Na een herziening van de zaak door de Hoge Raad kan het hof beoordelen of het handelen van politie en Openbaar Ministerie 23 jaar geleden, gevolgen heeft voor de veroordelingen. Alleen zo kan daadwerkelijk toetsing van de rechtsgang plaatsvinden. Dit is van groot belang voor de destijds veroordeelden. Ook verdienen betrokken collega’s het dat de aantijgingen goed worden onderzocht.

De politie zal dan ook desgevraagd haar volledige medewerking geven aan het herzieningsverzoek.

Arnhemse Villamoord
Op 2 september 1998 vond een moord plaats op de bewoonster van een villa aan de Apeldoornseweg in Arnhem. Deze moord ging de geschiedenis in als de Arnhemse Villamoord. Acht mannen worden uiteindelijk in hoger beroep veroordeeld. Eén veroordeelde heeft voor de uitspraak van het hoger beroep bij het gerechtshof zelfmoord gepleegd en één verdachte woonachtig in Duitsland werd door de Duitse autoriteit (na onderzoek) niet strafbaar geacht.