Ga naar content

Aanvraag voor gebruik van politiehuisstijl

De politie werkt aan een veiliger Nederland en heeft daarom bijzondere taken en bevoegdheden. Daarom is het van groot belang dat het publiek in een oogopslag een uiting van de politie direct herkent. Sinds 1993 zijn de politiestriping en het logo van de politie onderdelen van de politiehuisstijl. Het gebruik van de politiehuisstijl is wettelijk beschermd.

Gebruik logo/striping door derden

Jaarlijks krijgt de politie veel verzoeken om het politielogo en/of de striping te mogen gebruiken. Het gaat dan bijvoorbeeld om borden, folders, congressen, documentaires, theaterproducties of televisie- en filmproducties. Gebruik van de politiehuisstijl voor commerciële doeleinden wordt in principe niet toegestaan. Er zijn uitzonderingen, deze gelden met name voor media/theater producenten en organisaties waar de politie mee samenwerkt. Voor een dramaproductie volstaat een melding vooraf. Voor alle andere producties of evenementen is vooraf toestemming nodig.

Afspraken met verhuurbedrijven

De politie heeft sinds 2014 een nieuw operationeel uniform. Om misbruik te voorkomen is dit uniform voor niemand te koop. Dit uniform is eigendom van de politie.
Maar wie naar een politieserie kijkt of naar een film waarin de politie een rol speelt, ziet toch acteurs in het uniform acteren en in politieauto’s rijden. Speciaal voor dit gebruik heeft de politie afspraken gemaakt met enkele bedrijven die uniformkleding en voertuigen verhuren. Deze bedrijven hebben toestemming voor verhuur van uniformkleding en voertuigen van de politie. Zij voldoen aan voorwaarden voor bijvoorbeeld transport van de kleding en de voertuigen. Als de producent melding heeft gedaan of toestemming heeft gekregen voor zijn productie, kan deze bij de geaccrediteerde verhuurders terecht.

Eigendom uniformen en voertuigen

De aangewezen verhuurders húren het politieuniform bij ons. Zij zijn dus geen eigenaar. De huurprijs betreft de echte gemaakte kosten voor de verhuur. Het gaat om een beperkt aantal sets politiekleding. We verhuren alleen de basisuitrusting en de ME-uitrusting. Geen kleding van bijzondere diensten.  

De verhuurders zijn wél eigenaar van de politieauto's. Het gaat om politievoertuigen die door ons zijn afgeschreven en dus niet meer in gebruik zijn. Die strippen we volledig terug tot normale voertuigen. Zelfs de striping is verdwenen. De verhuurders kopen deze voertuigen op en bouwen ze in met niet-werkende apparatuur die lijkt op de onze. Ze krijgen van ons toestemming om opnieuw striping aan te brengen. Ze zijn niet aangesloten op onze communicatiesystemen. Het zijn in feite decorstukken geworden. 

Aanvraagformulier

Wilt u gebruik maken van het politielogo of andere onderdelen van de politiehuisstijl dan kunt u, afhankelijk van de situatie, een van de volgende formulieren invullen: