Ga naar content

Vragen over corona en politiewerk

Op deze pagina vind je antwoorden op de meest gestelde vragen aan de politie. Bijvoorbeeld over handhaving en boetes. Voor overige vragen verwijzen we onderaan naar specifieke pagina's op Rijksoverheid.nl en RIVM.nl. Deze pagina is bijgewerkt op 03-06-2020.

Inhoudsopgave

Actueel

Vanaf 1 juni zijn de regels versoepeld. Wat is nu belangrijk?

  • Houd 1,5 meter afstand.
  • Vermijd drukte
  • Geef elkaar de ruimte
  • Werk zoveel mogelijk thuis
  • Heb je klachten? Blijf dan thuis

Lees hier meer over de versoepelingen na 1 juni :    
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/vraag-en-antwoord/persconferentie-coronavirus-de-stappen-na-1-juni-in-eenvoudige-taal

Dus ik mag naar buiten?
Ja. Maar vermijd drukte. Lukt het niet om op 1,5 meter afstand van anderen te blijven, ga dan ergens anders heen. Heb je klachten (verkouden, hoesten), blijf dan thuis tot de klachten over zijn.

waarschuwingsbord, afstand, vondelpark, amsterdam, corona, coronavirus, covid-19, Foto: Korpsmedia / Jeroen Stoops

 

Mag ik met vrienden buiten chillen, picknicken, barbecueën etc?

Dit is nu toegestaan. Je moet wel altijd 1,5 meter afstand van elkaar kunnen houden. Mensen uit één huishouden mogen dichterbij elkaar zijn.
Lukt dat afstandhouden niet, dan kan het nog steeds zijn dat je een boete krijgt (vanaf 3 personen). 

Waar vind ik de noodverordening?
Kijk hier bij welke veiligheidsregio je hoort en vind daar de noodverordening die voor jou geldt. 

Mag ik met 3 of meer personen gaan wandelen of buiten sporten?

Samen buiten sporten mag weer. Ook als je ouder bent dan 18 jaar. Maar je moet wel altijd onderling een afstand van 1,5 meter aanhouden. 

  • Voor jongeren tot en met 12 jaar geldt dat zij geen 1,5 meter afstand dienen te houden tijdens het sporten. Sporten is georganiseerd met begeleiding en is enkel in de buitenlucht toegestaan.  Er is geen maximale groepsgrootte.
  • Jongeren van 13  tot en met 18 jaar moeten wel 1,5 meter afstand tot elkaar houden. Ook sporten zij georganiseerd met begeleiding in de buitenlucht. Er is geen maximale groepsgrootte. 
  • Voor volwassenen, boven de 18 jaar, geldt dat zij altijd 1,5 meter afstand tot elkaar houden. Ook wanneer zij sporten met begeleiding.

Zijn er nog meer regels over samenkomsten versoepeld?
De Rijksoverheid heeft nog een paar samenkomsten versoepeld. Lees hier welke.

Met wie mag ik in de auto?

Mag ik met een vriend(in), familielid of collega (dus met 2 personen totaal) in één auto zitten als we geen huisgenoten zijn?
Het is erg onverstandig om met een vriend, buurman of collega in één auto te zitten. Doordat je zo dicht bij elkaar zit, loop je namelijk een grotere kans om het coronavirus te krijgen én om het te verspreiden. Ook als je maar met z'n tweeën bent. De basisafspraak is dat we áltijd 1,5 meter afstand houden als we niet tot één huishouden behoren. Je kunt er geen boete voor krijgen.

Mag ik met 3 mensen in één auto zitten als we geen huisgenoten zijn?
Het is onverstandig én strafbaar om met 3 personen (of meer) in een auto te zitten als je niet uit hetzelfde huishouden komt. De norm is namelijk dat je 1,5 meter afstand moet kunnen houden, en dat lukt in een personenauto bijna nooit. Het kan je een boete opleveren van 390 euro (of 95 als je tussen de 13-17 bent). 

Als twee mensen uit één huishouden (bv broer en zus) in één auto zitten, mag er dan nog een vriend meerijden?
Nee. Twee huisgenoten tellen dan niet ineens voor één persoon. Als er ook een vriend(in) in de auto stapt, zijn dit nog steeds drie personen uit verschillende huishoudens. En kun je dus alle drie een boete krijgen. 

Als ik met mijn kind (12 jaar of jonger) in de auto zit, mag dan ook een vriend/vriendin/oma/opa meerijden? 
Nee, als de twee andere inzittenden (boven de 12) niet tot één huishouden behoren, telt het kind als derde persoon en kun je een boete krijgen.
Je voldoet dan aan de beschrijving dat je strafbaar bent als je met 3 of meer personen in één auto zit als je niet tot één huishouden behoort. 

Stel ik wil samen met mijn partner wat leuks gaan doen met 2 neefjes/nichtjes van 12 jaar of jonger. Mogen we dan met elkaar in één auto?
Voor kinderen van 12 jaar en jonger geldt de norm van 1,5 meter niet. Als de andere inzittenden uit één huishouden komen, mogen zij met zijn allen in één auto zitten.  

Mijn moeder/vader is slecht ter been, maar moet naar de huisarts/ziekenhuis. Mag ik haar met de auto ophalen en wegbrengen?
Volgens de regels zouden we dat af moeten raden omdat jullie niet tot één huishouden behoren. Maar mensen die voor kwetsbaren zorgen, zijn in deze periode hard nodig. Daarom rekenen we erop dat je het contact beperkt, maar in geval van nood - bijvoorbeeld bij een bezoek aan de huisarts of het ziekenhuis - helpt waar nodig.  

Mag mijn kind met een schoolbusje naar (speciaal) basisonderwijs?
Gezien het feit dat de overdracht van het virus tussen deze jonge leerlingen minder voorkomt en de 1,5 meter eis daar minder streng is, zullen we op dit vervoer niet actief handhaven.

Mijn werkgever wil dat we met 3 mensen in de werkbus naar het werk gaan. Mag dat?
De basisafspraak is dat we áltijd 1,5 meter afstand houden als we niet tot één huishouden behoren (dus een gezin of anderszins huisgenoten zijn). Met drie of meer mensen in een werkbus kun je nooit genoeg afstand houden. Hierdoor loop je een grotere kans om het coronavirus te krijgen én om het te verspreiden. Doe je dit i.v.m. je werk, dan raden we je aan om met je werkgever te bespreken of er andere mogelijkheden zijn. Misschien met twee busjes rijden? Of een plexiglas afscheiding maken? Als je werkgever geen oog heeft voor de afstand kan er een boete gegeven worden van 4350 euro. 

Mijn werkgever laat ons op te korte afstand van elkaar werken. Wat kan ik doen?
Je werkgever is verantwoordelijk voor jullie gezondheid. Hij moet er dus voor zorgen dat jullie minimaal 1,5 meter kunnen aanhouden. Kaart het bij je werkgever of leidinggevende aan. Wordt er niet geluisterd, schakel dan de ondernemingsraad of de vakbond in. Je kunt het ook melden bij de Inspectie SZW, via een speciaal meldformulier.  

Wat doet de politie aan busjes van een uitzendbureau vol tuinbouwpersoneel?
Als een uitzendbureau/werkgever vervoer regelt en teveel mensen op te korte afstand van elkaar in een voertuig stopt, dan krijgt het uitzendbureau/werkgever een boete van 4350 euro. Zij worden namelijk verantwoordelijk gehouden. De inzittenden krijgen alleen een boete als ze geen ruimte willen maken of het voertuig willen verlaten. Als de vervoerder zijn best heeft gedaan om de afstand aan te houden, door stoelen te verwijderen of plexiglas afscheidingen te maken, kan van de boete worden afgezien.

Vragen over handhaving en boetes

Waarvoor gaan politie en boa's boetes uitdelen en hoe hoog is die boete? 
Ben je met drie of meer mensen bij elkaar op straat en houden jullie géén 1, 5 meter afstand, dan ben je nog steeds strafbaar. We gaan ervan uit dat je die regel inmiddels kent en je daar aan probeert te houden. Maar omwille van jouw en onze gezondheid handhaven wij hier nog steeds op. In de meeste gevallen spreken we je eerst aan en waarschuwen we. Luister je niet, dan krijg je een boete. Op sommige plekken zien we dat mensen de maatregelen blijven overtreden en dat waarschuwen niet helpt. In dat geval delen we direct een boete uit. Blijf je na een boete nog steeds te dicht bij elkaar, dan kunnen we je aanhouden.

Voor 13 t/m 17-jarigen is de boete 95 euro. Ook is het mogelijk minderjarigen in overtreding door te sturen naar HALT. Voor 18 jaar en ouder is het 390 euro.
Ben je ouder dan 18 jaar, dan kan de boete tot een aantekening op je strafblad (https://www.justid.nl/organisatie/JDS/registratie.aspx). De overheid en het Openbaar Ministerie buigen zich hier momenteel over.
De maatregelen gelden niet als je met personen uit je eigen huishouden op straat bent. Kinderen t/m 12 jaar mogen gewoon samen buiten spelen. Ouders of verzorgers die toezicht houden, moeten wel 1,5 meter afstand tot elkaar houden.

Kan ik de politie bellen als ik meer dan drie mensen bij elkaar zie? 
Dat is alleen strafbaar als drie of meer mensen de onderlinge afstand van 1,5 meter niet aanhouden. Gaat het om een winkel of om een terras of restaurant, meld dit dan bij de gemeente. Zij gaan over vergunningen. Bij een dringende situatie, of bijvoorbeeld in het weekend als de gemeente gesloten is, kun je bellen met de politie via 0900-8844. Of meld het via ons meldformulier. Het nummer 112 is alleen voor situaties waarin elke seconde telt. 
We nemen je melding serieus, maar het kan wel zijn dat er op dat moment iets speelt dat urgenter is. We kunnen er dan voor kiezen om die locatie voortaan beter in de gaten te houden.

Wat te doen tegen corona?

 

Vragen over afstand houden

Moeten politieagenten niet zelf ook 1,5 meter afstand houden? 
In de noodverordening zijn wij als politie - samen met enkele andere vitale beroepsgroepen - uitgezonderd van de regels. We kunnen anders simpelweg ons werk niet doen. Daarnaast houden we, daar waar het kan, echt wel 1,5 meter afstand van elkaar.

Mag ik een verjaardag vieren met familie/vrienden?
Voor iedereen geldt: vermijd drukte. Maar sinds 1 juni 2020 geldt er geen maximum meer voor het ontvangen van bezoek. De 1,5 meterafstandregel blijft wel gelden. 


Hoe zit het met visite ontvangen, achterop een fiets of scooter zitten en buitenspelende kinderen?
De Rijksoverheid heeft veel van deze vragen al op deze plek beantwoord. 

Vragen over criminaliteit

Leiden de maatregelen rond corona tot (meer) incidenten? Opstootjes in de supermarkt, huiselijk geweld omdat meer mensen thuis zitten?
De politie houdt continu bij wat er op straat speelt. Sinds eind april zien we de criminaliteitscijfers weer langzaam toenemen. Het aantal boetes dat we uitdelen voor groepsvorming zonder voldoende afstand, neemt af. We zien helaas ook een toename in het aantal snelheidsovertredingen. Niet alleen op auto- en snelwegen. We zijn hierdoor gedwongen om meer rijbewijzen in te nemen dan normaal.

Zien jullie een toename van phishing mails?
Phishing gebeurt dagelijks; ook al voordat het coronavirus opdook. We zien wel dat phishing en andere vormen van oplichting toenemen in tijden van corona. We merken gelukkig dat steeds meer mensen hier alert op zijn. Toch blijven we er geregeld voor waarschuwen. Houd hier dus rekening mee en waarschuw ook je vrienden, buren en familieleden.

Vragen over veranderingen in politiewerk

Welke taken voert de politie nu (tijdelijk) niet meer uit?
De ontwikkelingen gaan heel snel en de politie bekijkt dat per dag. Samen met het bevoegd gezag (burgemeester en Openbaar Ministerie) besluiten we wat we wel en wat we niet doen. Grote verkeerscontroles zijn afgezegd. Over andere keuzes doen we geen uitspraken.

Zijn jullie verplicht om te blijven werken?
Ja, de politie is verplicht om te blijven werken. Politiewerk gaat altijd door. Dat weet je als je agent wordt en het is ook belangrijk, om ervoor te zorgen dat het land veilig blijft. Waar mogelijk werken politiemensen thuis; niet iedereen heeft een straatfunctie. 

Is er meer blauw op straat of juist minder? En waarom?
Op sommige plekken is meer blauw op straat, op andere minder. Veiligheid is ons vak en daarom gaat de hulp aan hen die dit nodig hebben, de handhaving van de openbare orde en de opsporing van strafbare feiten door. Als werkgever doet de politie er vanzelfsprekend wel alles aan om te zorgen dat onze mensen zo min mogelijk kans lopen op besmetting met het virus. Of op verspreiding ervan. Daardoor maken we soms andere keuzes in ons werk.

Is er nog genoeg bezetting om alle politietaken uit te voeren?
Doordat evenementen zijn afgelast, komt er ruimte vrij. Die capaciteit zetten we in op andere plekken. Bijvoorbeeld daar waar collega’s in thuisquarantaine of -isolatie moeten. We doen er alles aan om het politiewerk ‘gewoon’ door te laten gaan.

Waarom houden jullie nog steeds snelheidscontroles?
Veiligheid blijft belangrijk. Politiewerk gaat daarom zo normaal mogelijk door. Het is niet zo dat te hard rijden, dronken achter het stuur kruipen of fietsen zonder licht ineens is toegestaan als er een virus heerst. We hebben de laatste dagen trouwens opvallend veel meer rijbewijzen in moeten nemen. Let op je snelheid. Ook nu!

Treden jullie nog op bij kleine overtredingen?
Als we overtredingen signaleren, blijven we ons werk doen zoals altijd.
 

Bekijk hier andere antwoorden over de impact van het coronavirus op het politiewerk:

Hier is een YouTube-video ingesloten. Deze kan niet getoond worden omdat u geen cookies accepteert. U kunt de video ook bekijken op http://www.youtube.com/watch?v=cB0LqYfPIvo

Vragen over hoe we onszelf beschermen

Wat hebben jullie aan persoonlijke beschermingsmiddelen bij je?
In elke politieauto ligt een pakket met onder andere een mondkapje en medische handschoenen. Deze gebruikt de politie bijvoorbeeld als agenten naar een locatie moeten waar iemand mogelijk besmet is, of bij een reanimatie. Bij een aanhouding is er natuurlijk niet altijd tijd om handschoenen aan te doen. Hierdoor lopen we verhoogd risico, maar dat hoort ook bij ons vak. Fouilleren doen we weer wel altijd met handschoenen aan. Verder hebben we gel bij ons waarmee we na een melding onze handen kunnen schoonmaken. Ook hebben we een overall en bril bij ons om aan te trekken bij een reanimatie. Ten slotte gaan er anti-spuugmaskers mee in de auto. 

Hoe doen jullie dat als je nu iemand moet aanhouden of fouilleren?
In principe dragen we bij aanhouding én fouillering medische handschoenen. Soms is er geen tijd is om die aan te trekken. In dat geval is dat helaas het risico van ons vak. We zullen alles doen wat we kunnen om niet besmet te raken én om te zorgen dat we niet bijdragen aan het verspreiden van het virus.

Hoe doen jullie je politiewerk met 1,5 meter afstand?
In de noodverordening zijn wij als politie - samen met andere vitale beroepen - uitgezonderd van de regels. Wij kunnen namelijk ons werk niet doen als we 1,5 meter afstand moeten houden van elkaar. Maar we doen wel ons best om die afstand aan te houden. Zo nemen we nu sneller de motor of de fiets, en gaan we liever met de politiebus op pad dan met de auto. Dan zitten we net iets verder bij elkaar vandaan. We doen ons uiterste best om zoveel mogelijk te voorkomen dat we het virus oplopen of helpen verspreiden.

Elke seconde telt bij een reanimatie. Waarom nemen jullie dan de tijd om die beschermende pakken aan te trekken?
Als de politie de melding krijgt, kan de bijrijder onderweg het pak alvast grotendeels aantrekken. De bestuurder doet dat als de bijrijder de reanimatie start. Lopen we er spontaan tegenaan, dan starten we de reanimatie zonder pak. Omdat elke seconde telt. Dat is helaas het risico van ons vak. En als de reanimatie slaagt, ook meteen de mooie kant ervan. 

Begrijpen we het goed dat jullie geen mond-op-mondbeademing meer geven?
Wij gaan direct aan de slag met de reanimatie, in afwachting van de ambulance.  De kans op besmetting bij een mond-op-mond beademing van een met corona besmette persoon is echter bijna 100% als niet de juiste middelen worden gebruikt. Iom deskundigen is daarom besloten dat de politie alleen borstcompressie doet en voor de ademhaling naar de borstkas kijkt. 

Waarom draagt de politie geen mondkapjes?
De politie heeft wel mondkapjes in de auto liggen. We dragen ze als we weten of vermoeden dat we in contact komen met iemand die besmet is met het virus, of die alle symptomen heeft.

Vragen over toegang tot politiebureaus

Hoe moet ik nu aangifte doen?
In verband met de coronacrisis zijn we genoodzaakt het aantal persoonlijke contacten te verminderen. Alleen in dringende gevallen spreken we nog af op het politiebureau. We proberen zoveel mogelijk aangiftes telefonisch af te handelen of via internet op te nemen. Kijk op https://www.politie.nl/aangifte-of-melding-doen of online aangifte voor u mogelijk is. Niet? Bel ons dan op 0900-8844. Dan kijken we of het telefonisch kan, of dat het toch op een politiebureau mag. Sommige aangiftes zijn namelijk te complex of gevoelig om telefonisch te doen.

Blijven alle politiebureaus open?
De politiebureaus blijven in principe open. U bent nog steeds welkom, maar we volgen wel het RIVM-advies. Schud daarom geen handen, houd gepaste afstand en kijk of wij u op een andere manier kunnen helpen. Aangifte doen kan ook op afstand. Zie de vraag hierboven. Het kan zijn dat bepaalde politiebureaus tijdelijk moeten sluiten. Hierover communiceren we dan actief. Meestal doen we dat via social media.

(Verhoor)bijstand door een advocaat; gaat dit nog normaal door?
Wij doen zo normaal mogelijk ons werk. Als het nodig is, houden we mensen aan. En elke aangehouden verdachte heeft recht op verhoorbijstand. Wij houden ons ook op de politiebureaus aan de richtlijnen van het RIVM. Dat betekent o.a. dat er voldoende afstand is tussen de personen in de verhoorruimte.

Vragen over opleidingen en werving

Hoe zit het met de selectieprocedure voor nieuwe agenten?
Iedereen die in de selectieprocedure van de politie zit wordt persoonlijk benaderd. Het kan goed zijn dat je pas op het laatste moment wat van ons hoort: we willen goed bekijken wat een eventueel en mogelijk alternatief voor jou is. Heb je vragen over de selectieprocedure? Dan kun je contact opnemen met Kombijdepolitie via 088 - 66 22 300 (bereikbaar op werkdagen van 08:00 tot 17:00 uur). Of stel je vraag direct aan chatbot Job. Mogelijk heeft hij al een antwoord op jouw vraag.

Wil je de grens met België / Duitsland over?

Ik wil de Belgische grens over, maar die is dicht. Wat nu?
In België geldt in verband met het coronavirus in elk geval tot 8 juni een reisverbod. Daarom vinden er ook grenscontroles plaats. Alleen voor essentiële verplaatsingen kunt u de grens oversteken. Wat dat precies zijn, en wat u dan moet doen of meenemen, staat hier beschreven: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/verkeer-vervoer-en-reizen/grens-belgie

Is reizen van en naar Duitsland verboden?
De Duitse overheid ontraadt niet-noodzakelijke reizen. Het is mogelijk dat de lokale autoriteiten u vragen naar het doel van uw reis, vooral bij het inreizen in Duitsland. Op de website Nederlandwereldwijd.nl leest u veelgestelde vragen over het reisadvies Duitsland.

Overige vragen en antwoorden

Staat het antwoord op jouw vraag hier niet bij? Kijk ook eens op deze pagina's:

Meest recente nieuwsberichten