Ga naar content

Joyriding

‘Joyrider richt ravage aan. Politie zoekt joyriders scootmobiel. Joyrider gaat er na aanrijding vandoor.’ De media berichten geregeld over jongeren die (vaak) zonder rijbewijs een voertuig stelen om ‘gewoon’ een ritje te maken. Helaas ontstaat hierdoor maar al te vaak schade aan de eigendommen van anderen. Degene die wordt opgepakt voor joyriding, krijgt een straf of boete.

Inhoudsopgave

Welke vormen van joyriding zijn er?

Er bestaan twee vormen van joyriding: mét en zonder geweldpleging. Bij joyriding met geweldpleging is er bijvoorbeeld (in)braakschade aan het motorvoertuig. Of er is ergens ingebroken en vervolgens zijn de sleutels meegenomen. Bij joyriding zonder geweldpleging heeft de verdachte de sleutels gepakt en is vervolgens gaan rijden zonder dat het voertuig is beschadigd.

Welke straf staat er op joyriding?

Joyriding is een misdrijf en de rechter kan u een gevangenisstraf of een geldboete opleggen. Bij veroordeling krijgt u of uw kind een strafblad. Op joyriding staat in Nederland een gevangenisstraf van zes maanden; minderjarigen kunnen een taakstraf opgelegd krijgen.

Hoe voorkom ik joyriding?

Laat nooit de sleutels in het contact van uw voertuig zitten, ook niet voor héél even. Laat uw auto ‘s winters niet warm draaien, terwijl uzelf in huis wacht tot de auto warm is.