Ga naar content

Blog: De granaat

een granaat

Dat politiewerk gevaarlijk kan zijn hoef ik natuurlijk niet uit te leggen. Maar dat geldt niet alleen voor collega’s die op straat werken. Gevaarlijke situaties ontstaan ook als je, zoals ik, achter de balie werkt van een politiebureau.

Zo komt er op een dag een man van rond de zestig jaar oud het bureau binnenlopen. Hij is keurig gekleed en heeft een hoedje op. Heel nonchalant komt hij op me afgelopen met een enorm jachtgeweer over zijn schouder. Dit is in de tijd van de terroristische aanslagen in Parijs. Ik schrik wel even, maar merk al snel dat het niets ernstigs is. De man op leeftijd heeft een gedateerd wapen bij zich en dat komt hij netjes inleveren op ons bureau. Gelukkig.

Dat wil niet zeggen dat we nooit serieus in gevaar worden gebracht. Zo zit ik achter de balie als een man op klompen het bureau binnen komt lopen. Hij stopt bij de ingang, doet zijn klompen uit en loopt op sokken naar mij toe. In zijn hand heeft hij een gietijzeren emmer waar zand in zit. Hij zet de emmer met een grijns op de balie. ‘Zo’, zegt hij kordaat. ‘Ik kom iets aangeven.’ Hij wijst hierbij naar de emmer. Ik vraag wat de emmer heeft misdaan en waarom hij deze wil aangeven.

Na een kleine grijns zegt de man: ‘Er zit een granaat in, uit de Tweede Wereldoorlog.’ Ik schrik en vraag hem waarom hij die hierheen heeft gebracht. ‘Tja’, zegt de man, ‘ik kan hem toch niet in de tuin laten liggen. Dat is midden in een woonwijk. Ik heb hem verder niet aangeraakt hoor, ik heb hem met de schep en zand in de emmer gedaan.’

Ik antwoord: ‘Dus u brengt hem dan maar naar een politiebureau waar veel mensen aanwezig zijn?’ ‘Tja’, zegt hij . Daar had hij denk ik niet bij stilgestaan. ‘Maar ik kan hem toch ook niet midden in de woonwijk laten liggen?’

Ik overleg met de wachtcommandant wat we met de granaat moeten doen. Moeten we het politiebureau ontruimen en de Explosieven Opruimingsdienst laten komen? We besluiten om de emmer met zand en granaat heel voorzichtig achter in de fietsenstalling te zetten en inderdaad de Explosieven Opruimingsdienst te laten komen. Dan hoeft er geen ontruiming van de wijk plaats te vinden, zoals je vaak op het nieuws ziet. Kort daarna vindt er een kleine ontploffing plaats waarbij de aarde omhoog spuit. Situatie opgelost en het gevaar is geweken!

Het is goed bedoeld van de man dat hij zijn woonomgeving niet in gevaar wil brengen. Toch realiseerde hij zich niet dat hij zichzelf en andere mensen in gevaar bracht toen hij het explosief met zijn auto hierheen reed. Als ik bedenk wat er had kunnen gebeuren, doet mij huiveren. Ik heb de man nog wel meegegeven dat hij direct 112 moet bellen als hij nog een keer munitie vindt, zodat dit op een veilige manier uit zijn tuin en de woonwijk verwijderd kan worden. Ik heb hem daarna nooit meer gezien. Zelfs niet om zijn emmer op te halen.

Reageren

Reageren op dit politieverhaal? Vul het reactieformulier hieronder in. De reactie gaat naar de auteur, die eventueel contact opneemt.

  • Stap 1Invoeren(huidige stap)
  • Stap 2Controleren
  • Stap 3Verzenden

Stap 1: Invoeren

Jouw reactie
# tekens resterend