Ga naar content

Blog: Tienerhelden

tieners

Woensdagmiddag 12.15 uur. Lisanne van elf opent de voordeur van haar woning met de sleutel. Haar moeder zal straks ook thuis komen uit haar werk. Ze loopt door de gang en opent de deur naar de woonkamer. Daar staat zij plotseling oog in oog met twee onbekende mannen. Als stokstaartjes blijven ze staan. Bevroren aan de grond.

Dan begint Lisanne te schreeuwen: ‘Help, help!’ De mannen kiezen het hazenpad. Via de woonkamer, door de achtertuin en door de schuttingdeur naar de weg. Als door een wesp gestoken rent Lisanne schreeuwend achter de mannen aan: ‘Help, help’. Op straat aangekomen blijkt de afstand tussen Lisanne en de mannen te groot. Een voorbijfietsende tienerjongen wordt door Lisanne aangesproken: ‘Help, inbrekers!’ En ze wijst naar de twee rennende mannen die ondertussen ongeveer honderd meter verderop zijn.

De jongen bedenkt zich geen moment en fietst zo hard als hij kan achter de rennende mannen aan. Nog net ziet hij dat de bange boeven in een oude zwarte Volkswagen Golf stappen en met grote snelheid richting de snelweg rijden. Hij pakt zijn telefoon en belt 112. Dan vertelt hij de centralist wat hem zojuist is overkomen en geeft het kenteken van de VW Golf door.

Op het moment van deze melding ben ik toevallig in de buurt. Ik geef bij de centralist aan dat ik naar de woning van Lisanne zal rijden. Daar aangekomen zit een bang meisje te huilen op de bank. Trillend en met horten en stoten vertelt ze mij wat haar zojuist is overkomen. Als hierna ook de woonkamerdeur wordt geopend en haar moeder verschijnt, begint Lisanne nog harder te huilen. Haar moeder, die mij vol ongeloof aankijkt, vraagt me wat er aan de hand is. Ik stel haar gerust met de woorden: ‘Geen paniek, uw dochter is een held’.

Al snel keert de rust terug en terwijl we een kop koffie drinken, vertelt Lisanne in geuren en kleuren over haar avontuur. Dan begint mijn portofoon te sputteren met de mededeling dat de inbrekers zojuist op de snelweg zijn aangehouden. Lisanne en haar moeder beginnen te springen van geluk en ik spring gezellig mee.

Op het bureau aangekomen neem ik contact op met de recherche. Ik vertel dat twee dagen geleden een inbraak heeft plaatsgevonden in dezelfde wijk. Ook daar zijn twee mannen betrapt op klaarlichte dag. De rechercheur vertelt mij dat er een gipsafdruk is gemaakt van een in de aarde achtergelaten schoenzoolafdruk van één van de inbrekers. Ik vraag de rechercheur de gipsafdruk te vergelijken.

Twee dagen later ga ik weer langs bij Lisanne en haar moeder. Als blijk van waardering heb ik wat gadgets meegenomen, allemaal met politielogo. Van mijn chef heb ik twee cadeaubonnen meegekregen waarvan ik er één aan Lisanne geef. Daarna rijd ik naar de jongen die de achtervolging op de fiets had ingezet. Door het bellen met de centralist, weet ik wie hij is en waar hij woont. Ook hem overhandig ik een cadeaubon. Tegen de vader zeg ik dat zijn zoon een held is. Door zijn actie heeft hij twee vliegen in één klap geslagen. De achtergelaten voetafdruk, van een inbraak vier huizen verderop, komt overeen met de schoenzool van de aangehouden verdachte. Jonge mensen kunnen grote daden verrichten.

Reageren

Reageren op dit politieverhaal? Vul het reactieformulier hieronder in. De reactie gaat naar de auteur, die eventueel contact opneemt.

  • Stap 1Invoeren(huidige stap)
  • Stap 2Controleren
  • Stap 3Verzenden

Stap 1: Invoeren

Jouw reactie
# tekens resterend