Ga naar content

Dood Beyhan Demirci (60) op het balkon van haar flat

Op woensdagavond 14 januari 2015 om 22.08 uur werd de van oorsprong Turkse Beyhan Demirci (60) doodgeschoten op het balkon van haar flat aan de Pieter van de Werfstraat in Amsterdam-Geuzeveld. Zij rookte in het donker onder een dekentje een sigaretje toen ze vanaf de flatgalerij met een Kalasjnikov werd beschoten. Ondanks reanimatiepogingen door de hulpdiensten overleed de zwaar gewonde vrouw in haar woning. Er zijn er beelden van de diefstal van de door de daders gebruikte BMW, zie daarvoor het tabblad 'Voortgang'. UPDATE 17 mei 2016, zie tabblad voortgang

Heeft u een tip over deze zaak?

Laat het ons weten via het tipformulier.

Omschrijving

Die woensdag heeft Beyhan Demirci samen met haar kleinzoon buiten de deur gegeten. Rond 20.05 uur komen de twee samen thuis. Beyhan belt nog even met haar oude moeder in Turkije. Na het telefoongesprek gaat ze onder een dekentje tegen de kou een sigaret roken op het balkon. Om 22.08 uur wordt ze doodgeschoten vanuit de galerij op de derde verdieping. De dader heeft vanuit een raam met een Kalasjnikov richting het balkon geschoten, ongeveer acht meter verderop.

Mw Beyhan Demirci

Persoonsverwisseling

Het rechercheteam dat deze zaak onderzoekt heeft nog geen reden gevonden waarom iemand haar iets zou willen aandoen. Mevrouw Demirci zorgde voor haar familie en in de 35 jaar dat ze in Nederland woonde is ze nooit met de politie in aanraking geweest. Het vermoeden bestaat dat de schutter het voorzien had op de schoonzoon van Beyhan Demirci die een tijdje bij zijn schoonmoeder in huis heeft gewoond en daar nog regelmatig kwam. Hij is een bekende van de politie en lijkt actief te zijn binnen het criminele milieu.

De schutter kan zich vergist hebben omdat ook deze schoonzoon sigaretten rookte op het balkon en hij van afstand een zelfde postuur heeft als zijn schoonmoeder. Daarbij was het donker en door de deken was er ook nauwelijks iets van haar gezicht te zien.

Pieter vd Werfstraat

Dader

Een aantal getuigen heeft de man na het schieten in een BMW zien stappen. Hij droeg donkere kleding en had een grote zwarte tas bij zich met daarin de Kalasjnikov. In die auto zat op dat moment een tweede persoon achter het stuur. Over hem is verder weinig bekend.

Kalasjnikov

Ook nu is er weer een kalasjnikov gebruikt, een automatisch wapen. Dat is eigenlijk een oorlogswapen. Maar steeds vaker gebruiken criminelen dit soort zware wapens. De dader heeft in korte tijd veel kogels op het balkon afgevuurd. Hij heeft dus niet alleen het slachtoffer geraakt maar ook het risico genomen om anderen te raken.

Pieter vd Werfstraat - glas op straat

Aankomst en vlucht

Er zijn getuigen die gezien hebben dat de dader via de zijingang van de flat is gevlucht. Het meest voor de hand liggend is dat hij ook binnen is gekomen via diezelfde zijingang. Maar hij kan de flat ook zijn binnengekomen via de achteringang. We hopen ook dat er getuigen zijn die hem op die woensdagavond 14 januari hebben zien binnengaan en die weten hoe laat dat is geweest.

BMW

De dader en zijn handlanger die achter het stuur zat, zijn om 22.10 uur met hoge snelheid vertrokken in een zwarte BMW 320 vanaf de vuilcontainers over de Pieter van de Werfstraat. Om 22.20 uur wordt de auto aan de Ben Hope in Amsterdam-Osdorp in brand gestoken. Dat is ongeveer vijf kilometer bij de flat vandaan. Het team zoekt nog naar getuigen van die brandstichting. 

Ben Hope BMW

Hulzen

Naast hulzen van een Kalasjnikov, zijn vreemd genoeg ook een aantal 9mm hulzen gevonden. Die hulzen lagen in het gras voor de flat, maar de bijbehorende kogels uit zo’n wapen zijn nergens gevonden. De rechercheurs vragen zich dan ook af hoe die specifieke hulzen bij elkaar daar in het parkje terecht zijn gekomen.

Hulzen 

Vragen

  • Wie is er op woensdagavond 14 januari 2015 om 22.08 uur getuige geweest van het doodschieten van Beyhan Demirci (60) op haar balkon?
  • Wie heeft de dader zien vluchten?
  • Wie heeft de dader de flat zien binnengaan en weet hoe laat dat is geweest?
  • Wie heeft de dader en zijn handlanger om 22.10 uur met hoge snelheid zien vertrekken in een zwarte BMW 320 vanaf de vuilcontainers over de Pieter van de Werfstraat?
  • Wie heeft ze daarna nog zien rijden?
  • Wie is er om 22.20 uur getuige geweest van het in brand steken van de BMW aan de Ben Hope in Amsterdam-Osdorp?
  • Wie weet er meer over de 9mm hulzen die in het gras voor de flat lagen?

Tips

Heeft u informatie in deze zaak? Vul dan het tipformulier in. U kunt uw informatie ook telefonisch aan ons doorgeven via de Opsporingstiplijn: 0800-6070. Wilt u liever anoniem blijven, bel dan naar Meld MIsdaad Anoniem: 0800-7000.

Locatie

Kaartbediening
Zoombediening

Op de hoogte blijven via RSS

Klik op onderstaande link om u te abonneren op de RSS feed van dit dossier.

RSS feed Dood Beyhan Demirci (60) op het balkon van haar flat

Deel het artikel op social media

Deel artikel via: