Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Er is een cliënt vermist uit de instelling waar ik werk

Afhankelijk van de situatie kunt u een vermissing aanmelden bij de politie (afmelden zie onder).  

Is er sprake van levensgevaar? Bel 112. 

Zit de cliënt in uw instelling in het kader van de Wet verplichte Geestelijke Gezondheidszorg (Wvggz)?

  • Heeft de cliënt zich onttrokken aan verplichte zorg, maar zijn er geen zorgen en/of is de verblijfplaats bekend? Meld de afwezigheid dan bij het Openbaar Ministerie van uw arrondissement. 
  • Zijn er wel zorgen, is de verblijfplaats onbekend en hebt u zelf al acties ondernomen om de cliënt terug te halen? Vul dan het formulier in.

Zit de meerderjarige cliënt in uw instelling op een andere titel dan de Wvggz, of vrijwillig?

  • Is de verblijfplaats bekend? Dan is er geen sprake van vermissing en kunt u uw cliënt niet met dit formulier vermist melden. 
  • Is de cliënt vermist, m.a.w. is de verblijfplaats onbekend? Vul dan het formulier in.

Is de cliënt minderjarig en zit deze op vrijwillige basis of met een juridische titel (anders dan een titel op basis van de Wvggz) in een jeugdinstelling?

  • Is de cliënt ongeoorloofd afwezig en zijn er geen zorgen en/of is de verblijfplaats bekend? Meld dit schriftelijk op het formulier bij vraag 13.
    In geval van een ongeoorloofde afwezigheid, registreert de politie enkel. Dit houdt in dat deze jeugdige in het landelijke systeem het label “ongeoorloofd afwezig” krijgt. De politie gaat niet actief met de melding aan de slag, maar op het moment dat de politie de jeugdige per toeval op straat aantreft, kan zij de jeugdige overdragen aan de jeugdhulporganisatie.
  • Zijn er wel zorgen, heeft u zelf al acties ondernomen om de cliënt terug te halen maar is de verblijfplaats ondanks deze acties onbekend gebleven? Dan is er sprake van een vermissing. Vul dan het formulier in.

De vermiste persoon is terecht

Is de cliënt weer terug, of is de veblijfplaats bekend, dan is uw instelling verantwoordelijk voor het terecht melden van de cliënt bij de politie.  U meldt hier de vermissing af.

Overdragen van verantwoordelijkheid voor een vermiste persoon

Wordt de verantwoordelijkheid voor de cliënt tijdens zijn vermissing overgedragen aan een andere zorginstelling of familie, of wordt de cliënt uitgeschreven uit uw instelling, dan dient u de politie hiervan op de hoogte te stellen, via dit formulier.

Tip

Zorg voor recente foto’s van uw cliënten en sla ze digitaal op. Met een foto en een duidelijk signalement kan de politie de vermiste persoon makkelijker opsporen.

Meer informatie vindt u in de bijsluiter bij het formulier vermissingen vanuit instellingen.